Festival v Jihlavě uvede filmy o deep fake nebo ty natočené umělou inteligencí

ČTK ČTK
11. 10. 2023 19:30
Více než 350 snímků nabídne letošní festival dokumentárních filmů v Jihlavě. Přinese třeba retrospektivu průkopníků kinematografie bratří Meliésových, obrazy z charkovského metra, fenomén deep fake, portrét francouzského spisovatele Édouarda Louise nebo díla vyrobená umělou inteligencí.
Plakát k Mezinárodnímu festivalu dokumentárních filmů 2023.
Plakát k Mezinárodnímu festivalu dokumentárních filmů 2023. | Foto: ji-hlava.cz

Akce, která potrvá od 24. do 29. října, uvede 115 filmů ve světové a 17 v evropské premiéře. Ve středu to oznámili pořadatelé 27. ročníku festivalu.

"Pokud bychom se podívali na program Jihlavy skrze témata uváděných filmů, vidíme snímky zachycující různé podoby práce, filmy tematizující stárnutí a zkoumající často nefunkční mezilidské vztahy, invazi technologií do našich všedních životů i politická témata ovlivňující životy milionů lidí v různých částech světa. Z uměleckého pohledu jde o filmy výrazné, osobité a pronikavé," říká ředitel Marek Hovorka.

K tématům letošního ročníku se váže třeba americký snímek Jiné tělo režisérské dvojice Sophie Comptonové a Reubena Hamlyna. V něm vysokoškolská studentka objeví, že její portrétní fotografie byly zneužity v pornografickém filmu vytvořeném metodou deep fake. Podobně se režisér snímku Další profil Armel Hostiou vydává do afrického Konga, aby zjistil, kdo mu ukradl identitu prostřednictvím facebookového profilu.

Film Tonji Hessen Scheaiové a Michaela Rowleyho Modlitba za armagedon zachycuje, jak oslabují demokratické mechanismy ve Spojených státech amerických, ať jde o vlivné náboženské skupiny, nebo populární televizní pastory.

V sekci Souhvězdí, která představuje výběr z festivalů, bude k vidění dokument čínského režiséra Wang Binga Mládí (jaro) sledující teenagery pracující v jedné z mnoha čínských textilek vyrábějících rychlou módu pro evropské oděvní řetězce.

Mezi soutěžními sekcemi je třeba sekce Česká radost, která se zaměřuje na nový český dokument. Představí 15 filmů. V tuzemské premiéře uvede snímek Světloplachost slovenské dvojice Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík. Zachycuje ukrajinský Charkov na jaře 2022, kde jediným bezpečným místem bylo tamní metro. "Rozhodli jsme se najít něco, co se nejvíce blíží 'obyčejnému životu', a co nejlépe to zachovat: najít okamžik skutečné lidskosti v době zničující hrůzy," popisuje Ostrochovský. Film sleduje sbližování dvou třináctiletých dětí zavřených pod zemí. "A Světloplachost se jmenuje proto, že hlavní hrdina Nikita se nedostal pět měsíců na povrch," doplňuje režisér.

Důležitou součástí festivalu budou dle organizátorů také výrazné režisérky a ženská témata. K retrospektivám přibude připomenutí slavné francouzské spisovatelky, scenáristky a filmařky Marguerite Durasové. Témata jako ženská tělesnost a sexualita, stárnutí, přátelství, porod nebo vyrovnávání se s mateřstvím, sexuální násilí, ale také snaha vymanit se z genderových rolí procházejí celým programem.

 

Právě se děje

Další zprávy