Do kin míří Olda Říha a další Česká radost z Jihlavy

Kultura Kultura
3. 11. 2011 13:05
Projekt nabízí i vítěze festivalu, film Martina Marečka
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve čtvrtek 3. listopadu vstopuje do kin pět celovečerních dokumentárních snímků, které měly premiéru na nedávném festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Je mezi nimi i Pod sluncem tma režiséra Martina Marečka o dvou českých rozvojových expertech v odlehlé části Zambie, který si z přehlídky odvezl ocenění pro njlepší český dokumentární film, cenu diváků i Cenu Silver Eye.

Čtěte také:
Pomoc je třeba vnímat jako dar, říká vítěz Jihlavy
Prométheus Olda Říha je obrostlý pařez české hudby
Blog Kamila Fily z letošního festivalu najdete zde
Speciál k letošnímu festivalu najdete zde
Nadcházející jihlavský festival nechal zmizet Prior
Jihlava není festival, kam se jezdí ukázat zlatá mládež
Vyspala by ses s Arabem, zeptá se jihlavský festival

S ním se v kinech objeví snímky EM a ON Vladimíra Michálka o písničkáři Xavieru Baumaxovi, Rock života Jana Gogoly o frontmanovi kapely Katapult Oldovi Říhovi, Venku režisérky Veroniky Sobkové, časosběrný dokument o třech lidech opouštějících vězení, a Závod ke dnu Víta Janečka o otázkách práce a nezaměstnanosti.

Všech pět filmů je součástí projektu nazvaného Česká radost v českých kinech. ten vznikl ve spolupráci distribuční společnosti Verbascum Imagoa jihlavského festivalu, jehož sekce věnovaná tuzemským snímkům nesla stejný název.

"Díky projektu se české dokumenty uvedené v Jihlavě dostanou dále i k divákům, kteří mna festival nejezdí," říká Richard Němec z Verbascum Imago. „Provozovatelé kin ucelenou nabídku toho nejlepšího také oceňují, při uvádění si budou moci vybrat minimálně tři z pěti filmů."

Všech pět snímků doplněné dalšími dokumenty z Jihlavy (např. Film jako Brno, 24) uvidí jako první mimofestivaloví diváci v pražském kině Atlas od 3. do 6. listopadu.

Filmy EM a On, Rock života a Venku vznikly v produkci či koprodukci HBO Česká republika v rámci dokumentárního cyklu Bez cenzury. Více informací o projektu i jednotlivých filmech naleznete na stránkách www.ceskaradost.cz nebo www.hbo.cz. Společný trailer projektu:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy