Dny evropského filmu zvou klasika Loache

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 1. 2007 14:00
Praha - Padesátka snímků ze starého kontinentu vyráží na zteč. Začíná tradiční přehlídka  evropských filmů. Uvnitř: ZNĚLKA
Slumming
Slumming | Foto: DEF

Dny evropského filmu vznikly před třinácti lety díky nadšení několika diplomatů z pražských ambasád členských zemí Evropské unie. Ti toužili ukázat zdejším divákům to nejlepší, co se na poli kinematografie v Evropě té doby urodilo.

Na první ročník přišlo šest tisíc diváků, na loňský třináctý třikrát víc. Záměr festivalu se nemění: přinášet do českých kin evropské snímky, a konkurovat tak převládající americké kinematografii.

"Snažíme se, aby filmy nebyly starší než 4 roky, aby byly zastoupeny všechny žánry a aby bylo ve výběru co nejvíce koprodukcí a filmů, které již získaly významná národní a mezinárodní ocenění," říkají organizátoři.

Festival ve čtvrtek zahájí snímek Zvedá se vítr, který loni v Cannes vyhrál hlavní cenu Zlatou palmu a v českých kinech je právě k vidění v rámci Projektu 100. Režisér Ken Loach má projekci filmu osobně uvést, ale zatím není zcela jisté, zda dorazí.

Anna Šišková ve filmu Konečná stanice
Anna Šišková ve filmu Konečná stanice | Foto: DEF

Jistě však přijedou další hosté. Estonská herečka Anne Reemannová z Obchůdku snů, nizozemský režisér David Lammers s filmem Dlouhé světlo či maďarský režisér Szabolcs Hajdu s filmem Bílé dlaně.

České barvy bude hájit režisérka Linda Jablonská s dokumentem o mladých komunistech a konzervativcích Kupředu levá, kupředu pravá. A režisér Jiří Chlumský s herečkou Annou Šiškovou představí na Slovensku natočený film Konečná stanice.

V jistém smyslu lze mezi české filmy počítat i rumunskou Rynu, kterou Ruxandra Zenide natočila podle Cenou Sazky oceněného scénáře Marka Epsteina.

Ryna
Ryna | Foto: DEF

Režisérka bude hostem festivalu. A vynikající rakousko-švýcarský Slumming, uvedený na loňském karlovarském festivalu, zas vysílá rakouského opilce do českého Znojma.

V programu se letos poprvé objeví zástupce turecké kinematografie, snímek Vše o Mustafovi. Celkem se na Dnech evropského filmu představí padesát filmů ze současných a budoucích členských zemí Evropské unie.

Od 25. ledna do 4. února se přehlídka koná v pražských kinech Aero a Světozor; poté se přesune do Brna, Olomouce, Uherského Hradiště, Českých Budějovic a nově i do Boskovic.

Obchůdek snů
Obchůdek snů | Foto: DEF

V rámci doprovodného programu jsou v plánu tradiční víkendové maratóny evropských filmů, beseda u kulatého stolu a brněnský workshop Film v říši (výtvarného) obrazu.

Stránky festivalu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy