Divačky se konečně dočkaly Sexu ve městě

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 5. 2008 13:05
Přichází po Indym další letošní letní hit?

Praha - Zatímco archeolog Indy si nasadil klobouk zejména pro své dávné fanoušky mužského pohlaví, trendsetterka Carrie Bradshawová se právě obula do bot od Manolo Blahnika především pro tu něžnější polovinu lidstva.

Stejně horečně jako se média předháněla ohledně spekulací, jak se budou odvíjet osudy Indiana Jonese po dvaceti letech, předháněla se ve spekulacích o dalších osudech módní ikony Carrie a jejích přítelkyň. Vezme si konečně pana Božského, jak napovídá trailer?

Od pátku je nejen v USA jasno. Do zámořských, ale i německých nebo britských kin vstupuje celovečerní varianta seriálu Sex ve městě.  K nám dorazí 5. června.

Hlavní hrdinky (zleva): Kristin Davis, Cynthia Nixon, Kim Cattrall a Sarah Jessica Parker
Hlavní hrdinky (zleva): Kristin Davis, Cynthia Nixon, Kim Cattrall a Sarah Jessica Parker | Foto: Reuters
PREMIÉRA: Sex je zase ve městě. Ale New York to není
SPEKULACE: Za měsíc přijde Sex ve městě. Nebo Smrt ve městě?
MÉDIA: Rozhovor s Carrie Bradshawovou? Za 2000 dolarů
O FILMU: Carrie zase zažije Sex ve městě. V kině
NÁSLEDNÍCI: Kde se teď bude dál plkat o Sexu ve městě?

Na scénu se pochopitelně vracejí všechny hrdinky oblíbeného pořadu, který se na americké HBO vysílal v letech 1998 až 2004. Seriál popisující trable „s láskou a módou" - který si jako jeden z prvních všimnul fenoménu singles - byl k vidění i v řadě dalších zemí včetně Česka. Získal osm Zlatých globů a sedm Emmy.

Na jeho úspěch už se v USA snaží navázat další obdobně zaměřené seriály Kašmírová mafie a Džungle rtěnek, na plátně to zkoušel třeba film Ďábel nosí Pradu.

Sex trochu jinak

Krom novinářky Carrie se do nových dobrodružství milostných a kariérních znovu pustí i kurátorka Charlotte, právnička Miranda a píáristka Samantha. Čas ale pokročil: Carrie žije konečně se svým panem Božským, Samantha se svým zajíčkem odjela do Los Angeles, Charlotta s manželem vychovává adoptovanou dcerku a Miranda se Stevem a synem bydlí v Brooklynu.

Podle scenáristy a režiséra seriálu i filmu Michaela Patricka Kinga se snímek zaměřuje právě na rozdíly mezi pětatřicetiletými a čtyřicetiletými ženami. "Pořád je tu přítomné téma sexu -  i když už se nekladou otázky typu, jak byl velký, či kde, ale spíše jak často," popsala snímek jedna z prvních recenzí.

Sex ve městě
Sex ve městě | Foto: Aktuálně.cz

Přitom prý láká do kin nejen divačky věku hrdinek, ale i mnohem mladší. "Nepamatuju si, kdy naposled nějaký film vzbudil takové očekávání mezi ženami od dvaceti do čtyřiceti let," říká Harry Medved, mluvčí vstupenkového portálu Fandango. Mnoho žen se podle něj chystá na film jít ve skupinách a registrují hodně žádostí o skupinové slevy.

Ženy podle odhadů budou tvořit až 90 procent publika, zato  teenageři, kteří obvykle tvoří základ návštěvníků, se asi na film moc nepohrnou. Ostatně už proto, že vstupuje do kin s ohodnocením R - osoby do 17 let na něj smějí jen v doprovodu dospělých.
Analytici se shodují na tom, že mužské publikum asi příliš nepřitáhne, a nelze tak čekat ani to, že by byl navštěvován ve smíšených párech. Bude to stačit na plná kina?

"Je to spíš ten druh filmu pro rande kamarádek," říká prezident společnosti Media By Numbers Paul Dergarabedian. "Ale i velké ženské publikum může vyrobit komerční trhák," tipuje s tím, že se o něj zajímají od dvacítky až do pětapadesátky.

To jsme se těšily

S filmem se vrací i stylistka Patricia Field, aby opět hrdinky navlékla do módních kreací, které seriálu vysloužily pověst fenoménu, který udává trendy a který vynesl ke hvězdám nejen boty Manolo Blahnika, ale třeba i koktejl Cosmopolitan.

Přesto kupodivu příprava filmu trvala dlouho. "Natočit film o čtyřech ženských přes třicet - to opravdu není věc, do které by Hollywood rád investoval," tvrdí Sarah Jessica Parkerová, představitelka Carrie a koproducentka seriálu i filmu.

Film Sex ve městě
Film Sex ve městě | Foto: Aktuálně.cz

Těžkosti byly s ohledem na finanční nároky i s návratem postav. Nakonec se ale všechny herečky dohodly a mohou teď už jen básnit o tom, že natáčení bylo jejich splněným snem. "Je to jako bychom byly mrtvé a teď nás znovu oživili," zasnila se při jednom z rozhovorů Cynthia Nixon, představitelka Mirandy.

Reakce půl na půl

Film už prošel i kritickým sítem a první reakce jsou spíše smíšené. Na serveru Metacritic shrnujícím hodnocení angloamerických médií má zatím skore 67 bodů. Většina kritiků se ale shodne, že minimálně u fanoušků, tedy fanynek  bude slavit úspěch tak jako tak.

A co na to říká arbitr z nejpovolanějších, New York Times? Fanoušci se prý nemusí bát, že by chyběly staré známé ingredience. Film ale nenabízí žádná překvapení - aspoň ta dobrá.

A spolu s náruživou Samanthou NYT dodává, že na velikosti záleží: co fungovalo na ploše půl hodiny jako zábava a inspirativní obraz moderního velkoměsta, může být na plátně trochu zklamáním.

Navíc je podle deníku pryč ta krásná lež idylického světa, kdy všechno, co jste potřebovali, abyste přečkali težké časy, byla parta přátel a nekonečně velké podpatky.

"Na tom filmu je něco smutně nevyzrálého a zároveň zoufalého. Není to tím, že Carrie zestárla, nebo že už ji moc známe. Je to tou záplavou materialismu a narcismu - látkovou květinou připíchnutou na jejích šatech tam, kde dneska cool holky nosí placky s Obamou," uzavírá list.

 

Právě se děje

Další zprávy