Za měsíc přijde Sex ve městě. Nebo Smrt ve městě?

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 5. 2008 10:15
Jak si povede blockbuster podle slavného seriálu
Film Sex ve městě
Film Sex ve městě | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na konci měsíce se fanynky Carrie Bradshawové a lodiček od Manola Blahnika dočkají - do světových kin zamíří celovečerní Sex ve městě. Kromě archeologa Indyho jeden z mála předpokládaných letních hitů, jehož hrdinové a hrdinky nežili v komiksu.

Americká premiéra je plánována na 30. května, o dva dny dříve uvidí film v Egyptě, Francii a Velké Británii. Do českých kin přijde 5. června v úctyhodném počtu 35 kopií.

Adaptace známého seriálu, který si jako jeden z prvních všimnul fenoménu singles, dvojnásob nemůže pominout strategii společenských magazínů a zpráv ze světa smetánky.

Premiéru tak provázejí "přísná bezpečnostní opatření". Podle Pavly Havelkové z české pobočky Warner Bros se novináři ani nedočkají obvyklých projekcí s předstihem, ale až po americké premiéře.

"Early screenings jsou celosvětově zakázané. Warnes Bros centrála tato opatření pojistí také tím, že kopie filmu nepošle dříve než na konci května, tedy těsně před zámořskou premiérou," říká Havelková.

Sex ve městě
Sex ve městě | Foto: Aktuálně.cz
Horečka před premiérou: Rozhovor s Carrie Bradshaw? Za 2000 dolarů
Následovníci: Kde se teď bude dál plkat o Sexu ve městě?
O filmu: Carrie zase zažije Sex ve městě. V kině

Očekávání zvyšuje i ohodnocení ratingem R za sexuální obsah, nahotu a vulgární jazyk. Rozhovory s hvězdami snímku nabízelo studio New Line Cinema za vysoké částky a informace jsou patřičně dávkovány.

Tu přinesli producenti drby ze zákulisí o napjatých vztazích mezi herečkami, tu vypustili fotografii Carrie ve svatebních šatech. A vyvolali tak mánii, zda si Carrie vezme svého pana Božského, nebo je to jen sen. Stejně zapůsobila i fotografie Charlotte s těhotenským břichem.

Další drb pravil, že ve filmu zemře pan Božský, idol srdce hlavní hrdinky - novinářky Carrie, kterého hraje Chris Noth.
Bude ze Sexu ve městě Smrt ve městě? ptá se agentura AP. "Zabít pana Božského? To by mě po planetě naháněly stovky žen," říká jen Michael Patrick King - režisér, scenárista a spolu se Sarah Jessicou Parkerovou i producent filmu.

Nápad na "božskou" smrt se prý v průběhu práce na scénáři opravdu vynořil - kvůli vyostřenosti i patosu. "Ano, chtěl jsem, aby ten film byl trochu emotivnější," říká King. "Ale můj hlavní cíl je, aby naše přítelkyně - tedy naše publikum - bylo šťastné. A nemyslím, že by je šťastnými učinila smrt pana Božského."

Spekulace o smrti už ale žily svým životem. New York Magazine navrhl, aby Charlotte byla zavražděna při podivné tenisové nehodě. O tom, zda ve filmu někdo zemře, se ve skutečnosti neví nic. Napovídá opět jen King: "Je to přece letní film. Proč bych měl chtít někoho zabít?"

Sarah Jessica Parker ve filmu Sex ve městě
Sarah Jessica Parker ve filmu Sex ve městě | Foto: Reuters

Už se ale objevily první recenze, které obsah filmu poodkrývají. Carrie pořád miluje svého pana Božského a tráví čas mezi jeho a svým bytem. Miranda s manželem Stevem a synem Bradym žije v Brooklynu. Charlotta je matkou adoptované dcerky Lily a Samantha přesídlila do Los Angeles za svým přítelem Smithem.

"Hrdinkám je teď přes čtyřicet, takže jejich hlavním zájmem už není jen vymetání manhattanských barů," píše Colin Bertram z New York Daily News, který dal filmu čtyři hvězdičky z pěti. "Pořád je tu přítomné i téma sexu, i když už se nekladou otázky typu, jak byl velký, či kde, ale spíše jak často."

"Jako každý velký večírek se starými přáteli je i tenhle plný lásky a zážitek z něj přetrvá dlouho po posledním koktejlu," uzavírá Bertham.

Záběr z filmu Sex ve městě
Záběr z filmu Sex ve městě | Foto: Reuters

Dá se ostatně předpokládat, že letní hit nebude mít štiplavou atmosféru prvních televizních sérií, ale nabídne víc nadhledu a pospolitosti, ale třeba i psychologičnosti. Už proto, že do kina by mělo přijít i jiné publikum, než rozhazovačné třicítky a fashion victims.

Ještě před americkou premiérou se fanynky dočkají soundtracku. Vyjde 27. května a obsahuje mimo jiné písně od Fergie, Niny Simone, Joss Stone, Aerosmith smíchaných s Run D.M.C.  nebo Jennifer Hudson. Ta si ve filmu také zahrála - Carriinu asistentku.

Seriál se v USA na HBO vysílal od roku 1998 do roku 2004, celkem šest sezón. Masivní obliby se dočkal po celém světě včetně Česka - především mezi dobře situovanými divačkami naladěnými podobně jako hlavní hrdinky.

 

Právě se děje

Další zprávy