Chudá Uganďanka se stala mistryní v šachu a symbolem emancipace. Hollywood teď o ní natočil film

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 9. 2016 13:04
Hollywood natočil dvouhodinový snímek o ugandské dívce z chudinské čtvrti, která se stala mezinárodně uznávanou šachistkou a symbolem emancipace afrických žen. Film s rozpočtem 15 milionů dolarů zatím nemá stanovenou českou distribuční premiéru.
Královna z Katwe - trailer | Video: Disney

Indická režisérka Mira Nairová adaptovala román novináře a spisovatele Tima Crotherse o ugandské dívce, která se stala díky úspěchu v šachu symbolem emancipace afrických žen. Snímek bude mít premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, píše BBC.

Nyní osmnáctiletá Phiona Mutesiová vyrůstala v Katwe, jedné z nejchudších čtvrtí ugandské metropole Kampaly. Díky svému talentu a píli se vypracovala mezi nejlepší šachisty Ugandy a soutěžila na mezinárodních turnajích

V roce 2013 vystoupila Mutesiová na newyorském summitu významných žen z celého světa. Získala také grant, který jí pomáhá v podpoře vzdělávání a výuky šachů pro chudé ugandské dívky.

Příběh Mutesiové již dříve inspiroval amerického novináře a spisovatele Tima Crotherse, jenž o dívce vydal knihu nazvanou Královna z Katwe. Z této knihy také vychází film společnosti Walt Disney, který bude v tomto měsíci postupně uváděn na festivalech a do distribuce.

Datum české premiéry zatím nebylo oznámeno.

 

Právě se děje

Další zprávy