Uspěl i český zvukař. Nejvíc cen Bafta si odnáší Na západní frontě klid

ČTK Kultura Reuters ČTK, Kultura, Reuters
Aktualizováno 20. 2. 2023 0:19
V době, kdy si svět připomíná první výročí ruské invaze na Ukrajinu, získal britskou cenu Bafta pro nejlepší film německý remake protiválečné klasiky Na západní frontě klid. Snímek vyrobený videotékou Netflix se natáčel v Česku, proměnil 7 ze 14 nominací. Jeho tvůrce Edward Berger si odnáší sošku za režii. V jedné kategorii uspěl český zvukař Viktor Prášil se třemi kolegy.

Sošky za herectví si odnášejí Austin Butler za roli Elvise Presleyho a Cate Blanchett coby dirigentka čelící skandálu ve snímku Tár. Slavnostní ceremoniál se konal tuto neděli večer v Londýně, zúčastnili se ho také princ William s manželkou Kate.

Nová adaptace Na západní frontě klid, slavného protiválečného románu Ericha Marii Remarqua z roku 1929, bez příkras ukazuje hrůzy první světové války očima idealistického německého vojáka. Film obdržel také sošky pro nejlepší cizojazyčný titul, kameru, hudbu či adaptaci. Český laureát Viktor Prášil se o cenu za zvuk dělí s kolegy Larsem Ginzelem, Frankem Krusem a Markusem Stemlerem.

Edward Berger s cenou za režii filmu Na západní frontě klid.
Edward Berger s cenou za režii filmu Na západní frontě klid. | Foto: ČTK/AP

"Na to, že je to film v němčině, jsme dostali už obrovské množství nominací a dnes jsme jich ještě neuvěřitelnější množství proměnili. Jsem nadšený," řekl v děkovném proslovu producent Malte Grunert. Snímek obdržel sedm cen Bafta, v jejich historii nejvíc ze všech cizojazyčných titulů. Dosud nejúspěšnější byl roku 2001 čínský Tygr a drak se čtyřmi soškami.

"Na západní frontě klid vypráví o mladém muži, kterého pravicová nacionalistická propaganda přivede do války v domnění, že válka je úžasné dobrodružství. Válka je ale všechno, jen ne dobrodružství. S tímto jsme film natáčeli a tohle je vzkaz Remarquova románu i sto let poté," dodal producent Grunert. Apeloval na diváky, aby nezapomněli, že si svět v těchto dnech připomíná první výročí ruské invaze na Ukrajinu.

Po čtyřech cenách získaly černá komedie Víly z Inisherinu, druhý velký favorit večera, a životopisné drama Elvis o známém rokenrolovém zpěvákovi.

Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha uspěly v kategoriích scénář či nejlepší britský film. Sošky pro nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli si odnášejí jejich hvězdy: třicetiletý Barry Keoghan za to, jak se popasoval s postavou prosťáčka, a čtyřicetiletá Kerry Condon za ztvárnění starostlivé, chytřejší sestry hlavního hrdiny.

"Točit takhle smutný film vůbec nemělo být zábavné, ale díky tomuhle štábu to zábavné bylo," poznamenal na ceremoniálu McDonagh. Herečka Kerry Condon narozená v irském Dublinu cenu věnovala "všem dětem tam, odkud pocházím, které jako kdysi já sní, že z nich jednou něco bude".

Film Elvis kromě ocenění za herectví uspěl v kategoriích kostýmy, masky a casting.

Českou nominaci na rozdíl od zvukaře Prášila neproměnili specialisté na triky Viktor Müller a Kamil Jafar, kteří s dvojicí kolegů taktéž vyráběli Na západní frontě klid. Místo nich ale uspěl kasovní trhák Avatar: The Way of Water.

V kategorii krátký animovaný film zase nevyhrála Půlnoční hlídka britského režiséra Johna Stevensona, jež vznikla v česko-britské koprodukci. Místo ní se z vítězství raduje snímek The Boy, the Mole, the Fox and the Horse.

Nejlepším dokumentem se stal Navalnyj o vězněném ruském opozičníkovi Alexeji Navalném. Autoři jej věnovali bulharskému investigativnímu novináři Christovi Grozevovi z kolektivu Bellingcat, který ve snímku účinkuje a jehož pátrání rozkrylo pokus o otravu Alexeje Navalného ruskou tajnou službou.

Nedělního předávání cen se Grozev nezúčastnil kvůli obavám o bezpečnost. Rusko novináře v prosinci zařadilo na seznam hledaných osob. Britská policie mu minulý týden důrazně doporučila, aby ceremoniál vynechal, dodává britská BBC.

Podle deníku Guardian z dalších vítězů zasluhuje pozornost nezávislý film Aftersun mladé skotské režisérky Charlotte Wells. Snímek s Paulem Mescalem v hlavní roli melancholicky vypráví o dovolené, kterou v 90. letech minulého století v tureckém přímořském letovisku tráví rozvedený mladý otec se svou téměř náctiletou dcerou. Režisérku inspirovala cesta, kterou sama zažila s otcem.

Film Na západní frontě klid lze vidět na Netflixu. V březnu bude mít šanci uspět také na amerických Oscarech, kde byl nominován v devíti kategoriích. I mezi kandidáty na tuto sošku patří Češi: zvukař Viktor Prášil, trikaři Viktor Müller s Kamilem Jafarem a maskérka Linda Eisenhamerová.

Vybraní vítězové cen Bafta za rok 2022

Nejlepší film
Na západní frontě

Nejlepší britský film
Víly z Inisherinu

Režie
Edward Berger - Na západní frontě klid

Herec v hlavní roli
Austin Butler - Elvis

Herečka v hlavní roli
Cate Blanchett - Tár

Herec ve vedlejší roli
Barry Keoghan - Víly z Inisherinu

Herečka ve vedlejší roli
Kerry Condon - Víly z Inisherinu

Dokument
Navalnyj

Animovaný film
Pinocchio Guillerma del Tora

Cizojazyčný film
Na západní frontě klid

Původní scénář
Martin McDonagh - Víly z Inisherinu

Adaptace
Edward Berger, Lesley Paterson a Ian Stokell - Na západní frontě klid

Hudba
Volker Bertelmann - Na západní frontě klid

Zvuk
Viktor Prášil, Frank Kruse, Markus Stemler a Lars Ginzel - Na západní frontě klid

Britský debut
Aftersun - Charlotte Wells

Cena pro vycházející hvězdu
Emma Mackey

 

Právě se děje

Další zprávy