Belgická Albánka porazila Václava Havla

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 10. 2008 11:50
Evropskou cenu Lux získali bratři Dardennové
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Cenu Lux vyhrálo Mlčení Lorny bratří Dardennů. Na Občana Havla, českého zástupce mezi třemi finalisty, pocta nezbyla.

Slavnostního vyhlášení se v Evropském parlamentu zúčastnili zástupci všech finalistů. Bratrské duo Jean-Pierre a Luc Dardennové za film Mlčení Lorny, režisér maďarské Delty Kornél Mundruczó a herečka Orsi Tóth, a za Občana Havla režisér Míra Janek.

Mlčení Lorny si odbylo premiéru v soutěži letošního festivalu v Cannes: vypráví o mladé Albánce, která se snaží najít v Belgii své místo na slunci prostřednictvím zaplaceného sňatku s belgickým feťákem Claudym.

Tři finalisté byli zvoleni z deseti filmů předvybraných komisí složenou z různých zástupců fimových profesí - producentů, distributorů, ředitelů festivalů i kritiků.

Aby se film o cenu Lux mohl ucházet, musel podle pravidel zobrazovat univerzálnost eropských hodnot a rozmanitost evropské kultury, případně přispět k debatě o výstavbě nové Evropy.

Vítězný film s cenou získal i 87 tisíc eur, které umožní výrobu 23 kopií otitulkovaných 23 jazyky členských zemí Unie. Cena Lux se letos uděluje teprve podruhé, loni ji získal německý snímek Na druhé straně Fatiha Akina.

Čeští dokumentaristé ale nemusí smutnit: v úterý zaznamenali ještě větší úspěch, když Evropská filmová akademie oznámila, že Evropskou filmovou cenu za dokument získává Helena Třeštíková s časosběrným filmem René.

Film Miroslava Janka a Pavla Kouteckého Občan Havel zaznamenal značný ohlas v českých kinech, kde se stal nejnavštěvovanějším dokumentem vůbec. Třináct let sledoval československého a později českého prezidenta při státnických i ryze soukromých událostech jeho života.

Snímku se daří i na zahraničních festivalech. Mezinárodní premiéru si odbyl letos na Berlinale. Od té doby už stihl procestovat všechny kontinenty. K vidění byl v Sao Paulu i Rio de Janeiru, v Buenos Aires i v kolumbijské Bogotě.

V Evropě si ho užili diváci na festivalu v Sofii, v Linci, Belgii, Portugalsku i Irsku. V Mnichově si Občan Havel vysloužil zvláštní cenu za dokument. K vidění byl i v ukrajinském Kyjevě, v kanadském Torontu a v africkém Durbanu.

Do konce roku by film měl stihnout ještě festivaly v Londýně, Kodani, Stockholmu, Amsterdamu a v Leedsu.

 

Právě se děje

Další zprávy