René se stal nejlepším dokumentem Evropy

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 10. 2008 13:00
Třeštíková je první českou držitelkou Evropské filmové ceny
Helena Třeštíková: René
Helena Třeštíková: René | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už krátce po oznámení nominací na evropské filmové ceny pro dokument přichází pro český film ta nejšťastnější možná zpráva.

Hlavní cenu pro nejlepší evropský dokumentární film získala v silné konkurenci Helena Třeštíková za snímek René, časosběrný portrét kriminálníka Reného Plášila.

Porazila tak nejen českého soupeře, taktéž časosběrný snímek Občan Havel, ale třeba i vítěze letošního karlovarského festivalu, ceněný film Muž na laně, či snímek Carlose Saury Fados.

René je vůbec prvním českým vítězem cen Evropské filmové akademie. Zatím se českým snímkům příliš nedařilo ani v nominacích.

Nominace na dokumentárního "evropského Oscara" byly oznámeny teprve minulý týden. "Věděli jsme, že jsme nominovaní už od konce září, tak rychlé vyhlášení výsledků nás překvapilo," reaguje Pavel Strnad ze společnosti Negativ, která film koprodukovala.

To přiznává i Třeštíková: "Žila jsem v domnění, že vítěz bude vyhlášen až někdy v listopadu nebo přímo 6. priosince v Kodani během cerominálu."

O vítězích dokumentární kategorie ale podle Strnada nehlasuje celá Evropská filmová akademie, nýbrž jen speciální dokumentární porota.

Cenu si ovšem Helena Třeštíková ale převezme až na předávání Evropských filmových cen. "Jestli mě pozvou, tak pojedu," směje se.

V porotě zasedla dánská producentka Karoline Leth, finský programový ředitel moskevského filmového festivalu Kirsi Tykkyläinen a britský producent Alan Hayling.

"Ten film vypráví velmi silný příběh," zní v hodnocení poroty. "Je o výjimečném hrdinovi žijícím na okraji společnosti. Porota shledala výjimečným a provokujícím i zobrazený vztah mezi hrdinou a filmařem."

Třeštíková v současné době může Renému šťastnou zprávu oznámit jen telefonicky, jeho život opět nabral dramatický směr. "René je po těžké havárii, havaroval v autě, které sám řídil v nepřiměřené rychlosti," říká režisérka.

V této chvíli v nemocnici.  Byl čtyři dny v bezvědomí, přítelkyně ho opustila a začala fetovat. "Je v jedné z nejtěžších situací svého života," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy