Občan Havel je jedním z tří finalistů evropské ceny Lux

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 9. 2008 16:00
Filmový exprezident cestuje po celém světě
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ojedinělý úspěch se podařil časosběrnému dokumentu Občan Havel.

Nejspíš i díky mezinárodní proslulosti objektu svého zájmu, dlouholetého českého prezidenta, se propracoval do trojice finalistů filmové ceny LUX.

Letos podruhé ji vyhlašuje Evropský parlament; chce touto cestou podpořit rozvoj kinematografie v Evropě a přispět k propagaci evropské filmové tvorby.

Spolu s Občanem Havlem se o evropskou přízeň ucházejí dva filmy zařazené do hlavní soutěže letošního festivalu v Cannes.

Belgické Mlčení Lorny od slavných batří Dardennů sleduje osudy mladé Albánky v západní Evropě, maďarská Delta zas milostné sblížení mezi dvěma sourozenci.

Od tohoto týdne do 17. října probíhá promítání všech tří filmů v Evropském parlamentu v Bruselu.

"Po jeho ukončení poslanci Evropského parlamentu vyberou vítězný snímek," říká tiskový atašé evropského parlamentu pro česká média Jan Pátek.

Foto: kv iff

Tři finalisté byli vybráni ze seznamu deseti soutěžních filmů. Na výběru se podílela porota složená v odborníků v oblasti kinematografie: producentů, ředitelů festivalů, distributorů, filmových kritiků atp.

„Jedním z hlavních kritérií výběru bylo to, jak jednotlivé filmy odrážejí univerzálnost evropských hodnot a/nebo kulturní rozmanitost Evropy, a do jaké míry vnášejí světlo do diskuse o procesu budování Evropy," říká Pátek.

Vítěznému filmu se nedostane jen mediálního označení nejlepšího evropského filmu, ale i finanční odměny ve výši 87 tisíc eur. 

Z prostředků ceny LUX budou pořízeny titulky ve všech 23 úředních jazycích Unie.

Vítěz bude oznámen na slavnostním zasedání 22. října, kterého se zúčastní řada významných osobností. Mezi pozvanými je i Václav Havel.

Foto: kv iff

V roce 2007 získal hlavní cenu snímek Na druhé straně od Fatiha Akina.

Film Miroslava Janka a Pavla Kouteckého zaznamenal značný ohlas v českých kinech, kde se stal nejnavštěvovanějším dokumentem vůbec.

Třináct let sledoval československého a později českého prezidenta při státnických i ryze soukromých událostech jeho života.

Filmu se daří i na zahraničních festivalech. Mezinárodní premiéru si odbyl letos na Berlinale.

Od té doby už stihl procestovat všechny kontinenty. K vidění byl v Sao Paulu i Rio de Janeiru, v Buenos Aires i v kolumbijské Bogotě.

V Evropě si ho užili diváci na festivalu v Sofii, v Linci, Belgii i Portugalsku i Irsku.

V Mnichově si Občan Havel vysloužil zvláštní cenu za dokument. K vidění byl i v ukrajinském Kyjevě, v kanadském Torontu i v africkém Durbanu.

Do konce roku by film měl stihnout ještě festivaly v Londýně, Kodani, Stockholmu, Amsterdamu a v Leedsu.

Rýsuje se už také začátek roku 2009 - o film projevily zájem festivaly v Göteborgu a Helsinkách.

 

Právě se děje

Další zprávy