Atentát na Bushe nechává lidi klidnými

kul, Reuters
3. 11. 2006 10:00
Los Angeles - Kontroverzní snímek Smrt prezidenta přinesl v amerických kinech zatím jen zklamání. UVNITŘ: TRAILER
Foto: www.deathofapresident.com/

Fiktivní dokument, který koketuje s myšlenkou, že v roce 2007 byl zastřelen prezident George W. Bush, vydělal za první víkend v 143 kinech jen 282 000 dolarů. "To je dost bída," říká k tomu analytik serveru boxofficemojo.com Brandon Gray.

Ve stejném čase měly další nezávislé snímky daleko lepší výsledky: za Královnu diváci ve 152 kinech nechali 1,9 milionu dolarů, za dokument o kapele Dixie Chicks s názvem Zmlkni a zpívej sice jen 50 tisíc dolarů, ale hrál se ve čtyřech sálech. Vítězem amerického víkendového žebříčku je horor Saw III.

Zklamání připouští i společnost Newmarket Film, která Smrt prezidenta za milion dolarů koupila do severoamerické distribuce. Teď ho chce pomalu stahovat z kin a doufá v úspěšnější prodej na DVD a do televizí.

Podívejte se na trailer filmu Smrt prezidenta

Lákavé téma ani ocenění z mezinárodního festivalu v Torontu na diváky nezabralo. Už dříve proti němu vystoupili republikánští politici, proti zobrazení vraždy současného prezidenta se postavila také senátorka Hillary Clintonová z tábora demokratů, navíc dva důležité národní kinořetězce snímek odmítly uvádět. 

Foto: Toronto International Film Festival

Film Smrt prezidenta ukazuje, jak se Bush stal úspěšným cílem při atentátu v Chicagu roku 2007. Prezident sem přilétá na konferenci obchodníků, ke kterým má projev, a když vychází z hotelu, je konfrontován nejen s demonstrujícím davem, ale i smrtelnou kulkou.

O pár let později se pak k atentátu vracejí filmoví dokumentaristé a hledají srovnání Bushovy smrti s atentátem na Johna F. Kennedyho. I když je za vraha  označen Jamal Abu Zirki, muž syrského původu, špekuluje se, zda za akcí nestojí organizovaná skupina...

 

Právě se děje

Další zprávy