Diváci chtěli romantiku, kritici Bushe

ČTK, Reuters, kul
17. 9. 2006 12:00
Toronto - Překvapivým vítězem kanadského mezinárodního filmového festivalu se stal snímek Bella mexického režiséra Alejandra Monteverdeho.

O hlavní festivalové ceně People´s Choce Award rozhodují diváci a ti mu dali nejvíce hlasů přesto, že média dávala přednost jiným snímkům, například politickému dramatu All the King´s Men nebo A Good Year režiséra Ridleyho Scotta. Ve volbě ceny novinářů zvítězil norský film Repríza.

"Doufám, že to není jen sen, ze kterého se probudím do reality," řekl viditelně zaskočený režisér Monteverde během závěrečného ceremoniálu. "Jsem na prvním festivalu s mým prvním filmem - všechno je teď pro mě poprvé."

Romantické drama Bella, natočené v americké produkci, vypráví příběh dvou lidí, jejichž životy změnil jediný den v New Yorku.

Foto: Toronto International Film Festival

Cena z torontského festivalu, který je spolu s přehlídkami v Berlíně, Cannes a Benátkách považovaný za nejvlivnější na světě, je často označována za dobrý začátek větší kariéry; například Americká krása nebo kriminální drama Tsotsi po úspěchu v Torontu získaly Oscara.

Kritici si z letošního Toronta nejvíce cení britský kontroverzní snímek Smrt prezidenta, který je fiktivní rekonstrukcí-dokumentem o atentátu na Georgie Bushe v roce 2007.

Více o filmu Smrt prezidenta čtěte ZDE

Na 31. ročníku torontského festivalu byl v nesoutěžní sekci Současný světový film uveden i nový český snímek Kráska v nesnázích režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského. Celkem bylo na festivalu promítnuto přes 350 snímků z šesti desítek zemí světa.

 

Právě se děje

Další zprávy