Bushe zastřelí také v amerických kinech

BBC, Reuters, jš
11. 9. 2006 14:30
Toronto - Filmový festival v Torontu uvedl Smrt prezidenta, fiktivní dokument o atentátu na hlavu USA. Přes výhrady kritiků ho do americké distribuce koupila společnost Newmarket Films.

Smrt prezidenta bude mít na britských obrazovkách premiéru 9. října, americký distributor, který se postaral i o kontroverzní Umučení Krista režiséra Mela Gibsona, ho chce do tamních kin nasadit v příštích měsících. Za práva dal milion dolarů.

Film Smrt prezidenta ukazuje, jak se Bush stal úspěšným cílem při atentátu v Chicagu roku 2007. Prezident sem přilétá na konferenci obchodníků, ke kterým má projev, a když vychází z hotelu, je konfrontován nejen s demonstrujícím davem, ale i smrtelnou kulkou.

O pár let později se pak k atentátu vracejí filmoví dokumentaristé a hledají srovnání Bushovy smrti s atentátem na Johna F. Kennedyho. I když je za vraha  označen Jamal Abu Zirki, muž syrského původu, spekuluje se, zda za akcí nestojí organizovaná skupina.

Foto: Reuters

Bílý dům nechtěl devadesátiminutový snímek komentovat, zato Bushovi republikáni považují režisérovo počínání za šokující a nechutné. Stejné reakce už vyvolala i fotomontáž na plakátu s Bushovou hlavou.

Režisér Gabriel Range se brání: "Jenom se skrze budoucnost díváme na naši přítomnost. Zajímají nás sporné otázky, které se nás v posledních pěti letech dotýkají."

Nechtěl prý oslavovat prezidentovu smrt ani dávat návod k použití. "Nemyslím si, že by někdo po zhlédnutí tohoto filmu dostal chuť spáchat na Bushe opravdový atentát," říká dvaatřicetiletý Range."Je to prostě film o dnešní Americe," míní a s ním i diváci, kteří Smrt prezidenta na torontském festivalu ocenili potleskem. Ten se ozýval i během diskuse s režisérem a producentem.

Foto: Reuters

Zazněly ovšem i méně zásadní otázky, než je dopad Bushovy politiky po 11. září na americkou společnost, o němž především film podle Range pojednává. 

Diváky zajímalo, jak dosáhl takové realističnosti, jak přesvědčil ke konzultacím bývalé agenty FBI  a jak vůbec dostal v Chicagu povolení k natáčení snímku, který používá archivní záběry stejně jako speciální efekty, díky nimž tu je například nově jmenovaný prezident Cheney, jak hovoří nad Bushovou rakví. 

 

Právě se děje

Další zprávy