Anifest pro děti i dospělé

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 5. 2006 9:30
Festival - Už pátý ročník jediného českého festivalu zaměřeného výhradně na animovanou tvorbu odstartoval ve čtvrtek v Třeboni.

Čtvrteční zahájení mělo divadelní formu, detektivové při něm otevřeli dlouho neřešené případy hříšníků, nad nimiž bude při závěrečném ceremoniálu soud. "Hříšníci se provinili tím, že udělali dobré animované filmy. Když sledujeme, jak se animovaná tvorba distribuuje a jak ji vysílají v televize, skoro to vypadá, jako by její tvůrci páchali nějaké zločiny," řekl před zahájením ředitel festivalu Petr Slavík.

Dodal, že nejúspěšnější autoři budou v závěru odsouzeni k držení festivalové ceny v podobě čápa, o kterého se budou muset starat po celý zbytek života. Představení připravilo Divadlo Cylindr z Prahy, jedním z jeho aktérů byl i premiér Jiří Paroubek, který festival v Třeboni zahájil.

Karneval zvířat
Karneval zvířat | Foto: Anifest

Anifest je tradičně místem pro setkávání českých tvůrců. "Anifest je báječný festival animovaného filmu, navíc v krásnou dobu v
krásném městě.Byla ostuda, že naše země, která je stále ještě (i když už spíše ze setrvačnosti) pojmem v oblasti animace, žádný festival zaměřený na animaci dlouho neměla. Animace totiž nejsou pouze seriály pro děti, autorské animované filmy pro dospělé jsou uměleckým druhem, který je veřejnosti bohužel dost dobře utajen," říká Michaela Pavlátová, která na festival přiveze svůj nový, lehce erotický film Karneval zvířat, o kterém říká, že s ním chce "počechrat faldy publiku."

Soutěž českých filmů nabídne i řadu dalších nových snímků od významných českých tvůrců: Břetislav Pojar přijede se snímkem Hiroshi, Bedřich Glaser s filmem Host.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Anifest potrvá až do 10. května a v jeho průběhu se představí mnohé novinky české i světové tvorby. Celkem nabídne více než 500 filmů ze 49 zemí. V mezinárodní soutěži má film Moongirl třeba Burtonův animátor Henry Selick či Bill Plympton, host loňského ročníku, který přiveze snímek The Fan and the Flower.

Další významní světoví tvůrci zasednou ve festivalové porotě: britský autor animovaných seiálů Timothy Searle či ředitelka cen British Animation Awards Jayne Pillingová; šéfovat jí bude producentka animovaných filmů z televize Channel 4 Clare Kitsonová.

"Že bude prezidentkou Clare Kitsonová, je pro nás velká čest. Mimo to je opravdu sympatické, že prezidentkou festivalu, který se koná v Třeboni, je žena, jež do vysílání Channel 4 prosadila vysílání animovaného seriálu s názvem Život rybníka," usmívá se ředitel Anifestu Petr Slavík.

Foto: BontonFilm

Možná už za rok se v soutěži představí také české filmy, které vzniknou díky podpoře soutěže Nové projekty animované tvorby. Mezi nejlepší projekty bude rozděleno několik milionů korun; letošní výsledky budou vyhlášeny právě na Anifestu

Krom tradičních soutěžních sekcí chystají letos organizátoři i přehlídku britské animované tvorby, kterou ve světě proslavil zejména Nick Park, autor plastelínové dvojice Wallace a Gromit.

Díky zaměření na animovanou tvorbu je Anifest vyhledávaný i dětskými diváky. Těm je letos určena  sekce filmů pro děti ze střední a východní Evropy nazvaná  Filmy Visegrádu: Děti a animace. Ti o něco dospělejší se mohou těšit i na nadělní koncert Monkey Business.

Stránky a program festivalu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy