Filip Topol už na podiu nekrvácí

Petr Slabý
27. 8. 2006 20:00
Eurotrialog - Druhý den na festivalu Eurotrialog v Mikulově zabodovala srbská dechovka i reinkarnovaná "dívčí" skupina Dybbuk.

Dramaturgický záměr letošního osmého ročníku festivalu Eurotrialog dokonale vyšel. Na své si přišli příznivci folku, blues, world music i bigbítu.

Podle vlastní nálady mohli návštěvníci přicházet či vynechávat jednotlivá vystoupení, která započala ve dvě hodiny odpoledne a končila až o více než dvanáct hodin později.

Boban i Marko Marković Orkestar
Boban i Marko Marković Orkestar | Foto: Karel Šuster

Hned úvodní Moberg Ensemble navodil skvělou atmosféru. Z jeho řad se rekrutuje i sbor Lakomé Barky, který doprovází všestranného umělce Petra Nikla.

Ten přizval na pódium i svého malého synka Tobiáše, aby se zhostil role perkusisty. Niklův absurdní humor se zvířecí tématikou se může zdát upjatým posluchačům poněkud přitažený za vlasy, ale zde opět zafungoval.

O největší senzaci se ale postarali Ty Syčáci za asistence rakouského houslisty Christopha Pajera ve světové preméře společného programu. V závěru své produkce naprosto nadchli diváky průnikem zvukolamu Lokomotivám se motají kola s českou hymnou a motivem ze Sex Pistols.

Oproti "no future" zde však zaznělo optimistické  "my future", což zřejmě vybudilo zhruba tříleté děvčátko ke kongeniálnímu tanečku přímo na pódiu. Ornitologicky laděný přídavek pak už byl dokonalou třešničkou na dortu.

Transkontinentální kapela Ingwe, jejímž vedoucím je Vladimír Václavek (dříve například Dunaj,  E či spolupráce na Bílém Infernu s Ivou Bittovou) zase navodila meditativní prostor i díky v Čechách usazené čínské zpěvačce Feng-Jun Song.

Jejich písně-nepísně totiž dokáží posluchače naladit do transcendentálních rovin i díky tomu, že jsou inspirovány hudbou Eskymáků i národů, které žijí v poušti Kalahari.

Dybbuk
Dybbuk | Foto: Karel Šuster

Bombou byl jednoznačně koncert dvanáctihlavého balkánského seskupení Boban i Marko Marković  Orkestar, které svou dechovou sekcí ohromilo diváky v Čechách již několikrát.

Opravdovou pochoutkou ovšem bylo vystoupení kapely Dybbuk, která se pod tímto názvem formovala již v roce 1983 (ale už tehdy za sebou měla tři léta působení pod názvem Plyn, který byl ovšem tehdejšími kulturními orgány seznán jako nepřijatelný). Tyhle osobitě české punkové minisongy mají stále svou nadčasovost.

Po mnoha letech se dnes již "zasloužilé matky" daly dohromady pro příležitostná vystoupení loni díky křtu DVD Hudba 85, ale je vidět, že by mohly účinkovat mnohem častěji.

Filip Topol v Ditrichštejské hrobce
Filip Topol v Ditrichštejské hrobce | Foto: Karel Šuster

Psí vojáci, kteří za sebou už mají také více než pětadvacetiletou kariéru se předvedli v nejlepší formě. Filip Topol už prostě na pódiu nekrvácí, ale zpívá úchvatné písničky, které oslovují čtyřicátníky i nejmladší generaci.

Eurotrialog v Mikulově  vždy přináší určitá překvapení, letos se však postaral o dokonalou katarzi, kterou bylo vystoupení Filipa Topola  v Ditrichštejnské hrobce v neděli 27.8. ve dvě hodiny odpoledne. Jeho meditativní i výbušná varhanní preludia byla dokonalou tečkou za posluchačsky náročným maratónem a mohla posluchače zocelit do dalších všedních dnů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy