Hudební dialog na rozcestí hranic

Michal Pařízek
25. 8. 2006 9:00
Eurotrialog - Osmý ročník mikulovského festivalu od pátku do neděle nabízí pohled do alternativnějších zákoutí české a evropské hudební scény.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Třídenní přehlídka se koná v blízkosti slovenských a rakouských hranic - odtud název Eurotrialog ale v letošním programu najdeme i hudebníky z Holandska, Polska nebo Irska.

Hlavní hvězdou bude pověstná srbská dechovka Boban i Marko Markovič Orkestar známá z filmů Emira Kusturici.

Lákadel je ovšem víc. Program zahájí v pátek 25. srpna vystoupení písničkářů Milana Valenty a Jany Vébrové. Následující čas bude patřit violoncellovému duu Tara Fuki, které se na našich pódiích již před delší dobou etablovalo originálním projevem nabitým energií i intimitou. Texty převážně v polštině dobře zapadnou do evropského charakteru přehlídky.

Psí vojáci
Psí vojáci | Foto: Eurotrialog

Volné seskupení muzikantů shromážděné kolem Pavla Fajta v Mikulově vystupující pod názvem Přílet bubeníků - je dalším mezinárodním projektem. Perkusisté a bubeníci se ve svých domovských skupinách věnují velmi rozlišným směrům a stylům, zde se setkávají při hledání společného nadžánrového rytmu.

Irská skupina The Hogs, která program prvního dne uzavře, nabízí tradiční lidovou hudbu své země. 

Druhý den vystoupí jistoty jako Máma Bubo nebo Psí vojáci, velmi výjimečný koncert předvede legendární a dávno zaniklá dívčí skupina Dybbuk a další ze svých tváří ukáže také Vladimír Václavek se svým novým projektem Ingwe.

Folkovou scénu zastupuje Karel Plíhal, který je svými milými a odlehčenými koncerty, okořeněnými osobitým smyslem pro humor, pověstný.

Přílet bubeníků
Přílet bubeníků | Foto: UIOP

Odlišný přístup k poezii má Petr Váša, se svými Syčáky se uvede výjimečným představením ve spolupráci s s Rakušanem Christophem Pajerem, známým ze skupin Boo a Metamorphosis. Tento projekt iniciovalo samo vedení festivalu a je dalším v řadě speciálních vystoupení pořádaných pouze u příležitosti této akce.

Dechovka Boban i Marko Markovič Orkestar přiveze ze Srbska divokou žesťovou show a holandská skupina Taxi To The Ocean zase pořádnou porci punkového rock'n'rollu.

Mezi dalšími vystupujícími najdeme například stále populárnější rockovou skupinu Gaia Messiah, sbor Moberg Ensemble nebo neobvyklý projekt výtvarníka a muzikanta Petra Nikla a jeho doprovodné skupiny Lakomé Barky.

Celý víkend zakončí nedělní varhanní koncert Fantazie G moll Filipa Topola v Ditrichštějnské hrobce.

Stránky festivalu Eurotrialog

 

Právě se děje

Další zprávy