Violistka, kytaristé a ruský večer - MHF je v půlce

31. 7. 2013 21:14
Festival v Českém Krumlově se přehoupl do svojí poloviny. Vystoupila Jitka Hosprová, Pražské kytarové kvarteto a Turetsky Choir
Foto: Supraphon

Český Krumlov - Kytarové kvarteto, úžasná viola a temperamentní ruský večer, k tomu plná hlediště. Festival v Českém Krumlově je v plném proudu. Druhý týden přinesl kromě teplého počasí i další neobyčejné koncerty, které den po dni ukazují, že krumlovský festival patří ve svém oboru ke světové špičce.

Čtyři vynikající kytarísté z Prahy

Pražské kytarové kvarteto ve složení Marek Velemínský, Václav Kučera, Jan Tuláček a Patrick Vacík předvedli jak klasický, tak i současný repertoár od italských, španělských a českých skladatelů 17. a 18. století až po moderní kompozice Clauda Debussyho nebo Leoše Janáčka. Hudebníci hrají i skladby, které jim byly napsány přímo na míru.

Foto: Aktuálně.cz

„Repertoár vybíráme tak, aby nebyl jednostranný, aby si tam každý divák nebo posluchač mohl najít to, co má rád. Skladba se nám samozřejmě musí líbit tak, abychom mohli doufat, že se bude líbit i posluchačům," vysvětlil vedoucí souboru Marek Velemínský. Pánové dokáží hrát s nadhledem, který nenápadně prozrazuje jejich jemný hudební humor. Ten společně s mistrovským ovládáním nástrojů a obrovským nasazením všech hráčů připomíná, že Pražské kytarové kvarteto patří k nejlepším souborům na světě. O tom svědčily i přídavky, o které si diváci svým potleskem několikrát řekli.

Jitka Hosprová publikum doslova uchvátila

První česká violistka Jitka Hosprová , kterou doprovázel Symfonický orchestr Českého rozhlasu, publikum doslova oslnila. V Jejím repertoáru byly jak sólové skladby pro violu a orchestr od barokního autora Georga Philippa i od Mozartova současníka Karla Stamice. Z prostředí Maškarního sálu byli nadšení jak diváci, tak i ona. „Atmosféra byla krásná a s rozhlasovým Collegiem byla příjemná spolupráce, takže jsem si koncert užila," potvrdila po Hosprová koncertě. I ji si publikum několikrát znovu vyžádalo.

Výkony hráčů nepoznamenaly ani extrémně vysoké teploty, se kterými se v sále z roku 1748 nedalo vůbec nic dělat. „Já jsem si ten koncert moc užila, i když jsme se všichni společně potili," přiznala po koncertě Hosprová, která nedá na Krumlov dopustit. Je to prý jedno z jejích nejzamilovanějších měst. A pozitivní hodnocení přišlo i od koncertního mistra Pavla Sochůrka. „Byla tady příjemná atmosféra, příjemné publikum, plný sál. Bohužel trošku horko, ale jinak jsem spokojený," svěřil se.

Foto: Aktuálně.cz

Tradiční národní večer tentokrát po rusku

Národní večery s hudbou a gastronomií už se na MHF staly tradicí. Letos se představila kuchyně a umění Ruska.  Večeru vele Turetsky Choir - devět mužných hlasů pod vedením zakladatele souboru Michaila Turetského zpívalo originálně zpracované známé a oblíbené melodie.  „Jsem velmi potěšen, že lidem se koncert líbil a že naše představení ocenili. Obecenstvo nás celou dobu podporovalo, přátelská atmosféra propojovala jeviště i hlediště. Zkrátka - přinášíme dobrou hudbu pro dobré lidi," pochvaloval si Turetsky koncert. Pak přišel na řadu šašlik, pelmeně, golubce a ruská vodka - ty nejtypičtější ruské kulinářské speciality a nápoje.

Foto: Aktuálně.cz

Třetí týden bude ve znamení komorních orchestrů. Kromě Wihanova kvarteta zahraje barokní soubor Collegium Marianum, klavírní virtuos Kun Woo Paik, kterého doprovodí Severočeská filharmonie Teplice a taktovky se ujme kanadsko-český dirigent Charles Olivieri-Munroe. Nebude chybět ani Noc jazzových trumpetistů a Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Čtěte také:

První česká sólová violistka Hosprová zazáří v Krumlově

Wihanovo kvarteto oslní capriccii od Paganiniho

 

Právě se děje

Další zprávy