Hity roku 2013? Daft Punk, Vampire Weekend nebo MBV

Karel Veselý
25. 7. 2013 10:28
Jaká jsou nejlepší alba první poloviny roku 2013?
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Protože jsou prázdniny i v hudebním byznysu, podívejme se na nejúspěšnější alba prvních šesti měsíců roku 2013. Hudební weby, kritici i čtenáři rekapitulují před druhou polovinou roku své dosavadní největší zážitky. Shrnující žebříčky nejprodávanějších desek a singlů vydaly i statistické společnosti, které spravují čísla hudebního průmyslu.

Rok 2013 zatím vypadá na rok velkých návratů - pololetnímu vysvědčení totiž vesměs vévodí comebacky osvědčených hudebních hrdinů od My Bloody Valentine, Daft Punk, Davida Bowieho nebo Boards of Canada.

Metacritic: Deafheaven, Chance the Rapper, My Bloody Valentine

Nováčci to v převaze legend mají hodně těžké, přesto například na portálu Metacritic, který se může zaštítit největší objektivitou zprůměrovaných recenzí z angloamerického světa vévodí zatím komerčně nijak neprofláknutá kapela Deafheaven.

Jejich druhé studiové album Sunbather originálně míchá atmosférický shoegaze a post-hardcore s elementy black metalu a statistici Metacritic pro něj spočítali mimořádně vysoký průměr 9.5/10.  „Tohle je deska, kterou by měl slyšet každý, kdo se jen trochu zajímá o jinou hudbu, byť by od ní měl utéci se zděšeným výkřikem," napsal o albu britský časopis Clash a portál BPM dodává: „Sunbather je budoucí klasika, a je jedno do jakého žánru desku zařadíte, což je jedním ze znaků skutečné velikosti. Ať už je to black metal nebo něco jiného, tahle deska je dokonalá."

Na druhém místě přehledu figuruje dvacetiletý chicagský rapper Chance the Rapper se svojí mixtape Acid Rap, která se může pochlubit průměrným hodnocením 8.8/10. „Má jen dva roky po střední a funguje bez podpory vydavatelství a přesto natočil nejlepší hiphopový debut chicagského rappera od The College Dropout," srovnává A.V. Club jeho desku s prvotinou Kanye Westa. Jak je u hiphopových mixtapes běžné, Acid Rap je zdarma ke stažení z internetu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Bez vydavatele operuje i kapela na třetím místě výročního žebříčku - legendy britského shoegaze My Bloody Valentine v dubnu trochu nečekaně, o to ale k větší radosti fanoušků vydali svoje nové album M B V po neuvěřitelných dvaceti dvou letech od své poslední desky. Album sklidilo skvělé recenze, které v průměru dávají známku 8.7. „Těžko se vám podaří najít jinou desku, kterou je taková zábava se prokousávat," napsal americký webový časopis CMJ.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Další povedený návrat, byť jen po osmi letech figuruje na čtvrtém místě výročního žebříčku - Random Access Memories od francouzských Daft Punk. „Nejlepší album od kapely, která už předtím minimálně dvakrát předefinovala směřování taneční hudby," napsal britský časopis Q o nahrávce, kterou angloamerická kritika hodnotí také v průměru 8.7/10.

Pátá je anglická folkařka Laura Marling s Once I Was an Eagle a za ní v desítce také třeba Boards of Canada, Kanye West nebo The Knife, kteří svoji novinku Shaking The Habitual přivezli na ostravské Colours.

Metacritic má i druhý, „esoterický" žebříček, na němž jsou desky, o kterých se tolik nepíše a nemají proto dostatek recenzí na to, aby byly zařazené do hlavního seznamu. Tady je v čele album Jama Ko od malijských muzikantů Bassekou Kouyate & Ngoni Ba, kteří vystoupili na Colours vloni v létě. Průměrných devět z deseti má i sólový projekt kytaristy At The Drive In - Jasona Isbella nazvaný Southeastern. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Hudební periodika, ať už webová či papírová si svůj žebříček vesměs schovávají až na závěr roku. Platí to i o momentálně nejprestižnějším a nejčtenějším webmagazínu Pitchfork, který zatím letos udělil čtyři hodnocení na 9/10. Nejvíce posbíral Kanye West za Yeezus (9.5) a Vampire Weekend s Modern Vampires of The City (9.3), nadprůměrné hodnocení dostalo i britské klubové duo Disclosure za Settle (9.1) a už zmínění My Bloody Valentine za M B V (9.1).

Konkurenti Pitchforku z portálu Stereogum svůj půlroční žebříček vydali a vévodí mu Vampire Weekend, Disclosure jsou druzí a na trojce je dívčí post-punková kapela Savages s albem Silence Yourself. Do desítky se vešli znovu Daft Punk, Deafheaven či My Bloody Valentine.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Čtenáři Guardianu volí Bowieho

Vedle kritiků hodnotí desky na webu i posluchači, jejichž bodování sbírá třeba portál Rate Your Music, v jejichž statistikách za rok 2013 vládne hiphopové duo Run The Jewels s eponymní deskou, která je také zdarma ke stažení z webu. Ačkoliv se jedná o debut, za projektem se skrývají dva rapoví veteráni - Killer Mike a El-P. Druhý jmenovaný, stálice hiphopové alternativy zahraje v druhé polovině srpna na festivalu Hip Hop Kemp.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Druzí jsou zatím elektroničtí mágové Boards of Canada a jejich enigmatická novinka Tomorrow's Harvest a třetí místo mají Sigur Rós za novinku Kveikur, s níž zavítali i do Ostravy na Colours. Mezi nejlépe hodnocenými deskami uživatelů RYM jsou i nedávní pražští hosté My Bloody Valentine a také Nick Cave & The Bad Seeds, kteří v Praze zahrají v listopadu.

Nejlepší desky vybírali i čtenáři britského deníku The Guardian, u kterých vede domácí klasik David Bowie s The New Day, druhý je comeback britských miláčků Suede nazvaný Bloodsports a třetí jsou Vampire Weekend s Modern Vampires of the City. V desítce nechybí ani nedávní hosté Rock For People Queens of the Stone Age, Daft Punk, Kanye West nebo Boards of Canada.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Podle uživatelů českého portálu Xplaylist natočili nejlepší desku Vampire Weekend (90/100), druzí jsou hardcoristé The Dillinger Escape Plan s One of Us Is the Killer (88/100) a třetí jsou pohrobci post-metalových hrdinů Isis, neboli projekt Palms s eponymním debutem. Z českých desek je na desátém místě kutil Kittchen s Radio a patnáctí Kill The Dandies s eponymním EPčkem.

Prodejům vládne Timberlake

Statistiky hudebního průmyslu za první dva kvartály roku stvrzují, že i v letošním roce rostou prodeje singlů na úkor celých alb a ve stejném poměru jsou i prodeje digitálních a fyzických formátů.

Nejprodávanějším albem v USA je zatím The 20/20 Experience zpěváka a herce Justina Timberlaka. Tato deska zatím jako jediná dokázala pokořit hranici dvou milionů, když první z nich R&B hvězda zdolala už prvních osm dní prodejů. Timberlake chystá na podzim druhý díl, čím pro sebe patrně už rozhodl souboj o komerčně nejúspěšnějšího interpreta roku 2013.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Na dalších místech prodejních statistik jsou desky s vročením 2012 - Bruno Mars a jeho Unorthodox Jukebox skončil v USA v první půlce nového roku těsně pod hranicí milionu, dobře se prodává i loňské album Mumford & Son Babel oceněné albem roku na Grammy a nebo debut rockové skupiny Imagine Dragons nazvaný Night Visions. Kvartet z Las Vegas hrál v dubnu v pražském SaSaZu a v USA mají zatím pátou nejprodávanější desku, těsně za country zpěvákem Blake Sheltonem a jeho Based on a True Story.

Mezi singly boduje Thrift Shop bělošského hiphopového dua Macklemore & Ryan Lewis, kterého se v USA prodalo 5,56 milionů kusů. O dva miliony méně zatím má na kontě singl Just Give Me a Reason zpěvačky Pink i novinka Stay od Rihanny.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Na čele prodejního žebříčku v Británii za první půlrok je stejná deska jako ve výročním shrnutí za loňský rok - Our Version of Events od soulové zpěvačky Emeli Sande, na dvoje je soundtrack k filmové verzi Bídníků a třetí je Bruno Mars s Unorthodox Jukebox.

Jednou z mála desek, která letos sbírá skvělé recenze i prodeje jsou Daft Punk s Random Access Memories, která je v Británii po šesti měsících na čtvrtém místě. Úspěch francouzského dua potvrzuje fakt, že jejich Get Lucky je zatím nejprodávanějším singlem v Británii pro rok 2013. Na dvojce je další skladba, v níž hostuje zpěvák a producent Pharrell Williams - Blurred Lines amerického zpěváka Robina Thickleho. Třetí v singlovém pořadí je americký hit číslo jedna Thrift Shop rappera Macklemoreho. Nejúspěšnější domácí singl je na šestce - folkový písničkář Passenger a jeho Let Her Go.

 

Právě se děje

Další zprávy