Opera podle Ajvaze. Brněnský soubor zpracoval román Druhé město

ČTK ČTK
16. 12. 2023 15:15
Román Druhé město oceňovaného spisovatele Michala Ajvaze posloužil jako předloha pro stejnojmennou operu. Nastudoval ji brněnský soubor Ensemble Opera Diversa, který letos slaví 20. výročí. Premiéra se uskuteční tuto sobotu 16. prosince v prostorách Co.Labs v Kounicově ulici.
Na snímku ze zkoušky opery Druhé město jsou pěvkyně Alžběta Symerská, Aneta Podracká Bendová a Jana Vondrů.
Na snímku ze zkoušky opery Druhé město jsou pěvkyně Alžběta Symerská, Aneta Podracká Bendová a Jana Vondrů. | Foto: ČTK

Čtyřiasedmdesátiletý Ajvaz, který je držitelem Státní ceny za literaturu i ceny Magnesia Litera pro knihu roku, vydal Druhé město poprvé v roce 1993, opravené vydání pak následovalo v novém tisíciletí. Tato próza někdy bývá přirovnávána k takzvanému magickému realismu, jak se říkalo vlně latinskoamerických autorů píšících v 60. letech minulého století, jindy k městské fantasy nebo surrealismu.

Osamělý hrdina v antikvariátu narazí na svazek ve vazbě z tmavě fialového sametu psaný neznámým písmem, na němž není ani název, ani jméno autora. Skrze něj pak objevuje dosud neznámé "druhé" město, z něhož publikace pochází a které existuje v podivné symbióze s Prahou.

"Pomalu jsem obracel listy, ve světelném kruhu lampy se vynořovala jedna stránka za druhou, jako by vyplouvaly z temné tůně," píše například Ajvaz. "V dechu písmen, který se vznášel nad stránkami, se chvěly jakési temné příběhy odehrávající se v džunglích a v rozlehlých spletitých městech, chvílemi se mi zdálo, že se zableskl obraz z těchto příběhů, zlá tvář zarputilého stoupence fantastické hereze, tichý krok šelmy v hloubce nočního paláce, znepokojivé gesto ruky ve volném hedvábí, kus rozdroleného kamenného zábradlí mezi keři v zahradě," pokračuje text.

Dvouaktovou operu podle této předlohy nyní zkomponoval čtyřiačtyřicetiletý boskovický rodák Ondřej Kyas, jinak známý z kapely Květy nebo jako spoluhráč písničkářky Muchy.

Sobotní poloscénické provedení bude těžit z více uměleckých oborů, jimž se dlouhodobě věnuje soubor Ensemble Opera Diversa. "Spojuje v sobě klasickou hudbu, kde akustické nástroje doplňují syntezátory, kde zpívaná linka navozuje atmosféru, zatímco mluvené slovo posouvá diváka prostorem a dějem, kde scénografie spolupracuje s prostorovou instalací, videoartem a lightdesignem," popisuje režisérka Kateřina Křivánková.

Scénu a kostýmy připravila Sylva Marková, videoprojekci Tomáš Hrůza, dirigovat bude Gabriela Tardonová, která se souborem spolupracuje od roku 2006. Hrají a zpívají Aleš Janiga, Jana Vondrů, Libor Skokan nebo Alžběta Symerská. V mluvené roli vypravěče se představí Lukáš Rieger.

Ensemble Opera Diversa je brněnský soubor profesionálních hudebníků a zpěváků. Postupně uvedl několik původních celovečerních oper a desítky minioper, v premiéře též představil řadu orchestrálních skladeb vzniklých na objednávku. Nejčastěji na program zařazuje tvorbu svých zakládajících členů Ondřeje Kyase a Pavla Drábka. Soubor existuje od roku 1999, pod názvem Ensemble Opera Diversa funguje od roku 2003. Uskuteční okolo třicítky vystoupení ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy