Elton John rozprodává sbírku umění, v aukci budou k mání i Sudkovy fotografie

ČTK ČTK
13. 1. 2024 11:51
Britský zpěvák Elton John se rozhodl rozprodat veškeré vybavení svého bytu v americké Atlantě, kterého se zbavil loni. Do dražby tak míří jeho sbírka umění, pódiové kostýmy nebo klavír. Mezi předměty, jež aukční síň Christie’s koncem února nabídne ke koupi, budou i dva černobílé snímky českého fotografa Josefa Sudka.
Do aukce půjde fotografie Josefa Sudka z roku 1928, na které jsou šálky ze porcelánového souboru navrženého Ladislavem Sutnarem.
Do aukce půjde fotografie Josefa Sudka z roku 1928, na které jsou šálky ze porcelánového souboru navrženého Ladislavem Sutnarem. | Foto: Christie’s

Odhaduje se, že celkový výnos z dražby dosáhne asi deseti milionů dolarů, v přepočtu 224 milionů korun, napsal deník The New York Times.

Nejdražší položkou aukce bude triptych od streetartového umělce Banksyho, který zobrazuje maskovaného muže házejícího květiny. Elton John ho získal přímo od autora v roce 2017 a jeho cena je odhadována na 1,5 milionu dolarů, tedy asi 33,5 milionu korun. Prodávat se bude i zpěvákův portrét od malíře Juliana Schnabela, plátna Sola Lewitta nebo rozsáhlý soubor fotografií, kde jsou zastoupena díla Andyho Warhola, Cindy Shermanové, Roberta Mapplethorpea či Helmuta Newtona.

Fotografie Josefa Sudka z 50. let minulého století nazvaná Jarní přeháňka.
Fotografie Josefa Sudka z 50. let minulého století nazvaná Jarní přeháňka. | Foto: Christie’s

Elton John se jako sběratel zaměřil i na fotografie klasiků z první poloviny 20. století, jako byli Henri Cartier-Bresson, André Kertész či Alfred Stieglitz. Na stěnách jeho penthousu visely i snímky od Josefa Sudka. V aukci se bude prodávat Sudkova fotografie z 50. let minulého století nazvaná Jarní přeháňka, která patří do cyklu snímků z okna jeho pražského ateliéru. Cena se odhaduje až na 8000 dolarů, což je asi 180 tisíc korun. Na druhé Sudkově fotografii z roku 1928 jsou šálky z porcelánového souboru navrženého Ladislavem Sutnarem.

Byt v Atlantě byl od 90. let minulého století americkou základnou Eltona Johna a dalším místem, které zpěvák zabydlel uměním. "Jak šel čas, byly stěny stále plnější. Elton si nikdy neschovával věci do šuplíku, kupoval je proto, aby s uměním žil," řekl ve starším rozhovoru hudebníkův partner David Furnish.

 

Právě se děje

Další zprávy