Zamilovaní kovbojové: Oscarový film v operním provedení

jaz
29. 1. 2014 12:50
Americký skladatel převedl oscarový snímek Zkrocená hora o dvou homosexuálních kovbojích na operní jeviště.
Zkrocená hora | Video: Youtube

Madrid - Pětasedmdesátiletý skladatel Charles Wuorinen jistě překvapí milovníky tradičních operních kusů svým novým dílem s názvem Brokeback Mountain (Zkrocená hora).

Adaptace tragického milostného příběhu podle povídky americké spisovatelky Edny Annie Proulx, bude uvedena už 28. ledna na jevišti Teatro Real v Madridu.

Divoká krása hor, nenaplněná láska a krutá společnost inspirovaly amerického skladatele, který v příběhu zamilovaných kovbojů vidí stejné znaky, které operní diváky uchvacují už stovky let.

I klasičtí mistři se totiž zabývali třídními rozdíly a tragickou a zakázanou láskou. Ovšem s tím rozdílem, že psaní o jinak orientovaných párech bylo zakázané či dokonce trestné.

"Není to jen o homosexuální lásce, je to o vztahu, který vyjadřují skrze vášeň," řekl skladatel deníku The Guardian o svém díle, ke kterému napsala libreto sama autorka předlohy E. A. Proulx.

Hlavní hrdiny ztvární Američané Daniel Okulitch a Tom Randle. Celou scenérii doplní záběry kanadských hor, které se budou promítat v pozadí.

 

Právě se děje

Další zprávy