Národní divadlo se chystá na derniéru Donutilova Sluhy dvou pánů. Lístky vydraží za desítky tisíc

ČTK ČTK
15. 11. 2016 17:20
Koncem roku se po dvaadvaceti letech od premiéry rozloučí s Národním divadlem mimořádně úspěšná inscenace Goldoniho komedie Sluha dvou pánů s Miroslavem Donutilem v titulní roli vychytralého a věčně hladového sluhy Truffaldina.
Sluha dvou pánů
Sluha dvou pánů | Foto: Národní divadlo

Derniéra Sluhy dvou pánu s Miroslavem Donutilem v hlavní roli bude 27. prosince zároveň oslavou 600. reprízy. Výnos z posledních volných vstupenek na toto představení prodaných v aukci podpoří mladé dramatiky, oznámil to mluvčí české první scény Tomáš Staněk.

Vyvolávací cena lístků do každé z celkem dvanácti čtyřmístných lóží činí 20 tisíc korun. "Vydražená částka z prodeje veškerých položek bude v celkové výši bez jakékoli aukční přirážky či provize připsaná ve prospěch fondu na podporu nových českých divadelních her," uvedl Staněk.

Úmysl ukončit sérii repríz Goldoniho komedie oznámilo Národní divadlo už v červnu, zhruba půl roku po úmrtí režiséra Ivana Rajmonta. "Dědicové autorských práv respektují přání nedávno zesnulého režiséra této slavné inscenace Ivana Rajmonta ukončit její uvádění v nejvyšší formě a za neopadávajícího zájmu publika," tlumočil tehdy Staněk.

Upozornil, že česká první scéna bude věnovat derniéře mimořádnou péči a věnuje ji ve prospěch charitativních aktivit.

Když začal Donutil v září 1994 tuto situační komedii z roku 1745 zkoušet, bylo mu 44 let. Nynější pětašedesátník v ní vystupuje i poté, co v roce 2013 českou první scénu opustil.

Sluhu dvou pánů zhlédlo během dvaadvaceti let přes půl milionu diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy