Bytová krize na jevišti. Brněnské divadlo upozorňuje na problémy domácností

ČTK ČTK
16. 3. 2022 13:00
Bytová nouze v Česku je tématem nové inscenace Štěstíčko, kterou připravilo brněnské Divadlo Feste. Podle něj problémy s bydlením řeší desítky tisíc domácností v zemi. Zdaleka se nejedná jen o ty, na které se společnost dívá jako na sociálně slabé.

Inscenace bude mít premiéru tento pátek 18. března v brněnském hubu Industra. Ten se nachází v areálu Nové Zbrojovky, kde divadlo působí.

Podnětem pro vznik Štěstíčka se stala téměř šedesátistránková Zpráva o vyloučení z bydlení 2021, kterou za podpory ministerstva práce a sociálních věcí připravili odborníci, neziskové organizace a obce. "Považujeme za podstatné obsah zprávy umělecky komunikovat s veřejností. Je to závažné," říká ředitel divadla a režisér inscenace Jiří Honzírek.

Zpráva mimo jiné uvádí, že v domácnostech, které zasáhla bytová nouze, vyrůstá až 51 tisíc dětí. Dalším až 190 tisícům domácností hrozí ztráta bydlení a ještě více jich trpí nadměrnými náklady. "Problémy s bydlením nebo ohrožení stávajícího bydlení zakouší bohužel stále větší část české společnosti. Dávno se již nekoncentruje pouze na 'sociální případy'. Nyní jde masivně o problém týkající se seniorů, mladých rodin nebo samoživitelek," zdůrazňuje Honzírek.

Herecké úlohy si na jevišti rozdělí Anna Řeháková, Tibor Kotlár a Jakub Urbánek. Důležitým scénografickým prvkem bude karavan, na jehož financování divadlo spustilo crowdfundingovou kampaň skrze portál Darujme.cz. Vybralo přes 25 tisíc korun.

Feste je nezávislé profesionální divadlo, které v Brně působí 15 let. Zaměřuje se na tabuizovaná, sociální a politická témata. Letos už uvedlo dramatizaci románu Jaroslava Rudiše Winterbergova poslední cesta.

 

Právě se děje

Další zprávy