David Lynch kvůli onemocnění nevychází z domu, do důchodu ale nemíří

5. 8. 2024 22:06
David Lynch kvůli onemocnění nevychází z domu, do důchodu ale nemíří

Osmasedmdesátiletý americký režisér David Lynch v interview pro časopis Sight and Sound oznámil, že trpí emfyzémem neboli rozedmou plic. Kvůli tomuto onemocnění dýchacího systému nepředpokládá, že by se ještě někdy vrátil na plac a znovu režíroval film. "Mám to z toho, jak dlouho jsem kouřil. Ať se mi to líbí, nebo ne, jsem odsouzený k tomu nevycházet z baráku. Stejně ujdu jen krátkou vzdálenost, než se začnu zadýchávat," říká v rozhovoru.

Kouřit kvůli onemocnění přestal. "A když venku pořád létá covid, nechci riskovat, že něco chytnu. Takže i kdybych něco měl ještě někdy režírovat, asi bych to musel dělat na dálku z domova," připouští Lynch, jenž nenatočil celovečerní film od Inland Empire z roku 2006. Přesto se nevzdává naděje, že se někdo jiný ujme jeho scénáře nazvaného Antelope Don’t Run No More, který dopsal v roce 2010.

Držitel Zlaté palmy z festivalu ve francouzském Cannes či čestného Zlatého lva z benátské přehlídky Lynch proslul jako autor seriálu Městečko Twin Peaks nebo filmů Sloní muž a Modrý samet. Kromě toho se věnuje i hudbě. Minulý týden se zpěvačkou Chrystabell, která hrála agentku FBI ve třetí řadě Twin Peaks z roku 2017, vydal album nazvané Cellophane Memories.

Lynchovy výroky vzbudily ohlas na internetu. Filmař se v noci na úterý znovu vyjádřil na sociální síti X. "Ano, už dva roky nekouřím. Nedávno jsem ale podstoupil spoustu testů a dobrá zpráva je, že až na tu rozedmu plic jsem ve výborné kondici. Jsem šťastný a nikdy neodejdu do důchodu. Opravdu si vážím vašeho zájmu," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy