Perská tyč a létající klavír. Cirk La Putyka uvádí inscenaci o Kafkovi

ČTK ČTK
5. 10. 2023 10:52
Spojit svět románů a povídek Franze Kafky s novým cirkusem se rozhodl soubor Cirk La Putyka. Francouzský režisér Daniel Gulko s ním připravil inscenaci nazvanou K, která měla tento týden premiéru v pražském divadle Jatka 78. Na programu je tam až do 19. listopadu.
Inscenace K měla premiéru tento týden.
Inscenace K měla premiéru tento týden. | Foto: Lukáš Bíba

Režisér Gulko v 90. letech minulého století studoval v Praze u Ctibora Turby, průkopníka nového cirkusu v Čechách. Francouz spolupracuje s La Putykou dlouhodobě, návštěvníci festivalu Letní Letná mohou znát jeho projekty se souborem Cahin-Caha. Do novinky věnované Kafkovi angažoval deset herců, akrobatů a hudebníků.

Inscenace K balancuje na hraně absurdity a humoru. Nechybí v ní cirkusové disciplíny jako vzdušná a pozemní akrobacie, žonglování, perská tyč, iluzivní prvky nebo zvířecí masky a létající klavír. Vše doplňují estetické prvky z přelomu 19. a 20. století, kdy spisovatel žil.

"Vždycky jsem chtěl nějakým způsobem zpracovat Kafku. Myslím, že máme společný určitý kritický a zároveň bláznivý pohled na společnost. Takže chci míchat smích s černým humorem, který sdílím s mnoha českými umělci," říká režisér.

Neusiloval o pouhé divadelní ztvárnění spisovatelových děl. Snaží se je přenést do současnosti, k čemuž využívá obrazy či vztahy z Kafkových prací. Inscenaci opatřil podtitulem "halucinačně-komiksový výlet", aby zdůraznil absurditu a humor v autorově díle či "proměnný charakter skutečnosti", jak říká.

"Kafka je absurdní, život je absurdní. Ale smích absurditu pomáhá překonat. Protože pokud se nebudete smát, je s vámi konec. Život je totiž šílený. Pokud se na něj dokážete podívat a smát se absurditě lidských bytostí, přežijete. Chceme být šťastní, být milováni. Chceme zažít zábavu," doplňuje Gulko.

Režisér, choreograf, klaun a umělecký ředitel souboru Cahin-Caha se narodil v USA, od 80. let se v kanadském Québecu zabýval experimentálním a pouličním divadlem.

Roku 1990 se přestěhoval do Evropy, kde začal hrát a učit. V té době také studoval v Praze. Následně se usadil ve Francii, kde založil cirkusové soubory Pocheros a poté Cahin-Caha. S ním vytvořil inscenace jako Chiencru, Cabaret Imprudent Grimm či Bed Trip. Od roku 2021 je uměleckým ředitelem Stockholm Circus High School.

Video: Trailer z inscenace K

Inscenace K je na programu Jatek 78 zatím až do 19. listopadu. Foto: Lukáš Bíba | Video: Cirk La Putyka
 

Právě se děje

Další zprávy