Chystá se televizní série o závodnici Elišce Junkové. Připomene Velkého Gatsbyho, říká scenárista

ČTK ČTK
25. 10. 2017 8:52
Automobilovou závodnici Elišku Junkovou, která se mezi roky 1924 a 1928 jako jediná žena v historii vrcholných automobilových závodů Grand Prix vyrovnala nejlepším jezdcům, připomene chystaná čtyřdílná televizní série. Scénář píše spisovatel Pavel Kosatík. Natáčet se bude i v zahraničí za účasti zahraničních herců. V sérii se objeví velké množství dobových automobilů. "Počítáme s jejich zápůjčkami, v některých případech však také s úpravami a výrobou replik dobových automobilů," řekl producent Zdeněk Skaunic.
Eliška Junková.
Eliška Junková. | Foto: ČTK

Koprodukční televizní série o automobilové závodnici Elišce Junkové vznikne pod hlavičkou zlínských Filmových ateliérů u příležitosti 120. výročí narození průkopnice motorismu. Scénář píše spisovatel Pavel Kosatík za dramaturgické spolupráce Zuzany Vojtíškové a Pavla Taussiga.

"V dvacátých letech, kdy byla Eliška Junková jako závodnice na vrcholu, se proti jezdcům-romantikům čím dál víc prosazovala profesionální práce továrních týmů. Technický pokrok šel vpřed v prudkých skocích a sekundoval proměnám, jimiž procházela celá meziválečná Evropa," říká producent  Zdeněk Skaunic. 

"Nejen tedy osobnost Elišky Junkové, ale celé prostředí a doba jsou fascinující. A pojítkem všeho je láska a vášeň k silným motorům, které na jedné straně přinášejí radost a vzrušení, na druhé smrt," dodal. 

Životní příběh Elišky Junkové (1900 až 1994) se odehrával v řadě zemích Evropy, natáčet se proto bude i v zahraničí za účasti zahraničních herců. V sérii se objeví velké množství dobových automobilů. "Počítáme s jejich zápůjčkami, v některých případech však také s úpravami a výrobou jejich replik," řekl Skaunic.

Všichni jsou mladí a krásní, nikdo se nebojí

Atmosféra příběhu připomíná podle scenáristy Kosatíka amerického Velkého Gatsbyho ve středoevropském podání.

"Všichni žijí naplno ta svá zlatá dvacátá léta. Všichni jsou mladí a krásní. Hospodářskou krizi si nikdo neumí představit, jméno Hitler nikdo nezná. A všichni ti mladí báječní muži a ženy doufají, že to tak bude navždy. Přestože si smrt právě mezi závodníky vybírá mnohem častěji než jinde," uvedl Kosatík.

Kromě televizní série chystají autoři o závodnici dlouhometrážní dokumentární film, který by se měl v kinech objevit na podzim 2020. Naváže na něj putovní výstava.

 

Právě se děje

Další zprávy