Amerického režiséra Jamese Tobacka obvinilo 38 žen ze sexuálního obtěžování

AFP, Los Angeles Times
24. 10. 2017 9:22
Americký režisér a scenárista James Toback je po vlivném producentovi Harveym Weinsteinovi další muž, který se bude muset zpovídat z obvinění ze sexuálního obtěžování. O jeho praktikách v posledních desetiletích promluvilo 38 žen.
Režisér James Toback.
Režisér James Toback. | Foto: ČTK

Po kauze hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, jenž čelí obvinění ze sexiuálního obtěžování a znásilnění desítek žen, má Amerika další skandál.

Promluvit se rozhodlo 38 dalších žen, které tvrdí, že je sexuálně zneužíval režisér a scenárista James Toback. Chovat se tak měl několik desítek let.

Toback ženám za sexuální službu údajně sliboval kariéru. Informoval o tom list Los Angeles Times s tím, že všechny ženy po celou dobu mlčely a se svou zkušeností se nikomu nesvěřily.

"Řekl mi, že si nepřeje nic víc než masturbovat a dívat se mi u toho do očí," popsala hudebnice Louise Postová, která se s Tobackem potkala už v roce 1987 na škole.

"Toho, že jsem s ním šla do jeho bytu a byla jsem tak naivní, jsem litovala dalších třicet let," dodala žena, která nyní zpívá a hraje na kytaru v indierockové kapele Veruca Salt.

Herečka Echo Danonová zase vzpomněla na natáčení filmu Černá a bílá z roku 1999, při kterém se jí Toback dotkl a prohlásil, že jestli se mu podívá do očí, ejakuluje. "Každá chce pracovat, takže jsme se s tím nějak vypořádaly. Tedy alespoň já jsem takhle přemýšlela. Že když to vydržím, dostanu další roli," řekla. 

Toback vinu odmítá a tvrdí, že se se zmíněnými ženami nikdy nepotkal. A když potkal, bylo to prý tak na pět minut.

Dvaasedmdesátiletý muž pracuje jako scenárista a režisér od roku 1974. V jeho posledním filmu The Private Life of a Modern Woman hrála Sienna Millerová, snímek měl premiéru na letošním benátském festivalu. Je také autorem scénáře k filmu Bugsy, který byl před třiceti lety nominovaný na Oscara.

 

Právě se děje

Další zprávy