Grand designérem roku se stal Jan Plecháč, vyrobil kolekci váz a nápojového skla

ČTK ČTK
3. 3. 2024 23:17
Absolutním vítězem cen Czech Grand Design 2023 se tuto neděli večer stal Jan Plecháč. Titul Grand designér roku získal za vázu Abyss, vázy Harmonic a za kolekci váz i nápojového skla Duše lesa, které navrhl pro sklárnu Moser.
Absolutním vítězem cen Czech Grand Design se stal Jan Plecháč (vlevo).
Absolutním vítězem cen Czech Grand Design se stal Jan Plecháč (vlevo). | Foto: ČTK

Do síně slávy českého designu vstoupil in memoriam designér Jiří Jiroutek, který žil v letech 1928 až 2023 a do historie designu se zapsal kolekcí nábytku U-450.

Akademie designu udělila ceny v osmi kategoriích. Vítězové v pražském Stavovském divadle převzali trofeje v podobě "osobního lapače nápadů a snů" navrženého loňskými Grand designéry Terezií Lexovou a Štěpánem Smetanou. Večerem provedl herec Miloslav König, hudební doprovod obstarala kapela Bert & Friends.

Váza Abyss je prvním dílem, jež Jan Plecháč navrhl pro sklárnu Moser.
Váza Abyss je prvním dílem, jež Jan Plecháč navrhl pro sklárnu Moser. | Foto: Kristina Hrabětová

Plecháčovy kolekce váz a nápojového skla získaly také ocenění Designér roku, jeho kolekce Duše lesa pro firmu Moser byla oceněna v kategorii Výrobce roku. Plecháč je od roku 2022 uměleckým ředitelem karlovarské sklárny Moser. Své role se podle zástupkyně Akademie designu Terezy Bruthansové chopil s pokorou k tradici firmy a materiálu skla. "S respektem k řemeslu a zároveň s entuziasmem jemu vlastním, se smyslem pro citlivou inovaci a originální design," uvedla.

V kategorii Módní designér roku zvítězil slovenský návrhář žijící v Praze Boris Král s kolekcí Salon de Nuit a návrhem róby pro herečku Danielu Kolářovou. Inspirovaly jej k němu dětské sny.

Designérkou šperku roku se stala Klára Marie Bliss s kolekcí Banshee. Podle členky odborné poroty Andrey Běhounkové je kolekce nezávislá na čase a trendech, není prvoplánově líbivá a nepodbízí se běžným komerčním požadavkům.

Moderní vázy z ručně broušeného křišťálu Jan Plecháč nazval Harmonic.
Moderní vázy z ručně broušeného křišťálu Jan Plecháč nazval Harmonic. | Foto: Moser

V oboru grafického designu si cenu odnáší vzdělávací platforma Vividbooks Vítka Škopa, která pomáhá učitelům fyziky, chemie a matematiky s výukou na základních školách. Ilustrátorkou roku se stala Magdalena Rutová za obrazový doprovod dětských knih Já, chobotnice, Čavargoš/Tulák a Rajčaťáci a Banáni.

Titul Fotograf roku získalo duo SHOTBY.US, jež tvoří Lenka Glisníková a Karolína Matušková. Titul společně získaly už v roce 2020. Podle zástupkyně poroty Terezy Rudolf se v zakázkové tvorbě nebojí modelovat fotografii dle svých potřeb a díky zkušenostem z postprodukce a tvorby videa si mohou dovolit trochu čarovat.

Jako Objev roku 2022 vybrala Akademie designu ze 17 nominací kreativní stavebnici Totemo z recyklovaného plastu designérky Adriany Kolda. Podle členky poroty Bruthansové podporuje Totemo spontánní hru, rozvíjí představivost, jemnou motoriku a kreativitu, a to nejen u dětí, ale také dospělých. Ocenila rovněž důraz na ekologii a udržitelnost. Spojky jsou vytištěny na 3D tiskárně z recyklovaných PET lahví, stavební dílky byly vyrobeny z dřevěné překližky potištěné ekologickými barvami.

 

Právě se děje

Další zprávy