Zemřel nábytkový designér Jiří Jiroutek, bylo mu 95 let

ČTK ČTK
25. 5. 2023 10:46
Zemřel nábytkový designér Jiří Jiroutek, bylo mu 95 let

Ve věku 95 let zemřel ve středu v Praze nábytkový designér Jiří Jiroutek. Byl autorem sektorového barevného nábytku v bruselském stylu na nožkách, typického borovicového nábytku a mnoha dalších nábytkových sestav i solitérů. O jeho úmrtí s odkazem na rodinu informovala Jana Davidová-Kracíková.

Jiří Jiroutek se narodil 30. ledna 1928 v Pardubicích. Server Paměť národa uvádí, že byl za války totálně nasazen v chemické továrně v blízkém Semtíně a po úrazu nohy v roce 1945 nastoupil do truhlářské dílny svého strýce a později našel podobné místo v Praze. Během pobytu na vojně byla však soukromá živnost, pro kterou dříve pracoval, znárodněna a včleněna do podniku Interiér Praha. Jiroutek tam nastoupil na pozici návrháře.

V roce 1954 stál u zrodu jedné z prvních sektorových kuchyní v Československu a na počátku 60. let také nakreslil komodu U-453, která se záhy stala velmi oblíbenou. Jako první český designér uplatnil v návrzích i ve výrobě barvy na nábytku, především černou, bílou, růžovou a šedou. Komoda s barevnými zásuvkami dodnes přitahuje české i zahraniční sběratele.

 

Právě se děje

Další zprávy