Být drzým a neopatrným vypravěčem? To nás láká, říkají pořadatelé Festivalu krátkých filmů

Hana Slívová Hana Slívová
9. 1. 2018 7:30
V poločase mezi dvěma ročníky karlovarského filmového festivalu je tu jeho pořadatel, společnost Film Servis Festival, se třináctým Festivalem krátkých filmů Praha. Ve Světozoru a v kině Pilotů od 17. do 21. ledna 2018 představí v sedmi kategoriích to nejzajímavější z několikaminutových snímků.
Francouzská Asteria, jeden z filmů festivalu.

Výlet do světa virtuální reality nebo kompilovaného světa mužů, fantazie o bližší i vzdálenější budoucnosti, příběhy, v nichž hrají sociální sítě a nová média roli větší než malou, set půlnočních filmů se Simonou Babčákovou a pocta produkční společnosti Stink Films, pro niž pracuje například i Ivan Zachariáš, spoluautor znělek Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

To je nabídka letošního Festivalu krátkých filmů Prague Shorts, který od 17. do 21. ledna 2018 promítne stovku snímků. 

Akce chce změnit divácké povědomí o krátkých filmech a dát publiku vědět, že několikamininutový děj není jen studentská záležitost. "V zahraničí jde o svébytný žánr, kterému se věnují například reklamní režiséři nebo autoři hudebních klipů," říká mluvčí festivalu Zuzana Janáková.

"Krátké filmy jsou přesně tím místem, kde lze bez obav zkoušet vyprávět neobvyklým způsobem, hrát si třeba i s jednoduchými příběhy a nutit diváka do věcí, které vůbec neměl v úmyslu. Možnost být jako filmový vypravěč neopatrný a drzý nás na krátkých filmech nejvíc baví," dodává programový ředitel Karel Spěšný.

7 festivalových sekcí

  • #Follow me. Filmy o nových technologiích a životu na sociálních sítích.
     
  • Brutal relax show. Test nervů, bránice i odhodlání. Nocí "plnou šíleností" provede herečka Simona Babčáková.

  • Labo - Experiment a nové směry. Sekce, která se zaměřuje na filmy pohybující se na hraně experimentu a konvenční hrané produkce. Program určený těm, kdo očekávají kontemplativní zážitek.

  • Life on Mars. Nabízí pohled na formy života, které se vymykají lidské zkušenosti a nejspíš i fantazii. Sekce obsahuje pět filmů, které za svůj pohled posbíraly ceny z festivalů po celém světě.

  • Muž - návod k použití. Svět mužů je utkaný z materiálu, jehož barva je sytě měňavkovitá a tuhost se blížící volně tekoucí formě exotických dřev. Devět příběhů snad poslouží jako několik lekcí.

  • Světy zítřka. Kategorie pro obdivovatele a obdivovatelky vědecko-fantastického žánru.

  • Pocta Stink Films. Londýnskou společnost založil Čech Daniel Bergmann, od začátku pro ni pracuje i Ivan Zachariáš, autor znělek pro karlovarský festival. Vyrábí desítky videoklipů, reklam a "brand stories", souběžně koprodukovala dva celovečerní filmy, televizní sérii a řadu krátkých filmů. 

Letošní novinkou bude Cena pro nejlepší český krátký film, kterou udělí tříčlenná porota. V ní zasedne britský režisér Daniel Mulloy, jehož poslední krátký film Home získal Cenu Evropské filmové akademie, Daniel Bergmann, producent a zakladatel společnosti Stink Films, a scenáristka Monika Franczaková z Polska. V soutěži je pět filmů, z toho čtyři studentské. Tři z nich už mohli vidět diváci loňského Famufestu.

Nově se letos diváci seznámí s filmy, které pracují s dynamicky se rozvíjejícím konceptem virtuální reality.

"Krátkometrážní formát je pro hledání a zkoušení ideální. O tom, že tento směr začíná být relevantní, svědčí i fakt, že svoje VR programy už mají i velké festivaly jako Cannes, Benátky nebo Sundance," doplňuje dramaturgyně festivalu Radka Weiserová.

 

Právě se děje

Další zprávy