Buena Vista Club už skoro osiřel

kul, Reuters
28. 3. 2007 10:30
Havana - Zemřel kubánský hudebník Faustino Oramas, jedna z posledních hvězd projektu Buena Vista Social Club.

Jak informoval státní rozhlas, Oramas podlehl rakovině jater. Ačkoliv oficiální dokumenty uvádějí jako datum jeho narození leden 1911, on sám si tím nebyl jistý; někteří dokonce tvrdí, že mu bylo 103 let.

Potomek černošských otroků začínal jako trubadúr, když s kytarou chodil od města k městu a zpíval rozpustilé balady se sexuálním podtextem. Proto se Oramovi přezdívalo král dvojsmyslů nebo taky El Guayabero. To podle města, kde se dostal do potíží s vdanou paničkou a jejím manželem, o čemž napsal píseň.

CD, kterým to všechno začalo
CD, kterým to všechno začalo | Foto: Aktuálně.cz

Jeho nejslavnější skladbou je ovšem rytmická Candela, která zazněla na albu Buena Vista Social Club. Projekt kubánského skladatele Juana de Marcose a amerického kytaristy Rye Coodera znovuobjevil kubánské hudebníky kdysi hrající v klubu Buena Vista.

Album a dokument Wima Wenderse byly v 90. letech senzací a svět se naučil uctívat osmdesátileté hráče a jejich styl son. Soundtrack ke snímku získal v roce 1999 cenu Grammy a film byl nominován na Oscara. 

ČTĚTE TAKÉ
Autor fotografie: Wim a Donata Wenders

Dnes už jsou skoro všichni členové Buena Vista Social Clubu mrtví - kytarista Compay Segundo a klavírista Ruben Gonzalez odešli v roce 2003, zpěvák Ibrahim Ferrer o dva roky později, loni zemřel zpěvák a skladatel Pio Leyva. Naživu zůstává zpěvačka Omara Portuondo, která nedávno koncertovala v Praze, či skladatel Eliades Ochoa.

Ke smrti Faustina Orama kondoloval i úřadujícící kubánský prezident Raul Castro, který ve funkci zastupuje svého bratra Fidela.

 

Právě se děje

Další zprávy