Režisér Wenders čeká na nádraží s Bonem

wzz, ČTK
5. 4. 2007 11:30
Co se nevešlo do slavného filmu Buena Vista Social Club
Foto: Wim a Donata Wenders

Praha - Po českých nádražích cestuje od středy vlak s fotografiemi filmaře Wima Wenderse a jeho ženy Dontaty. Do 22. dubna stojí stojí na Hlavním nádraří v Praze.

Galerie Leica tak pokračuje v putovních výstavách, kterou zahájily práce Sebastina Salgada a loni pokračovaly prezentací snímků celebrit Antonina Kratochvíla. Obě patřily k nejnavštěvovanějším výstavám v Česku.

Tři dřevěné zelené vagony přestavěné na galerii nabízejí letos hned dvě expozice v jedné: jedna vzpomíná na Wendersův snímek The Million Dollar Hotel, druhá na slavný hudební dokument Buena Vista Social Club.

Foto: Wim a Donata Wenders

Táhlý halucinogenní film The Million Dollar Hotel z roku 2000 popisoval vyšetřování smrti jednoho z duševně nemocných obyvatel zapadlého zpustlého hotelu: barevné fotografie Wima Wenderse doplňují texty Bona z U2, který se podílel na scénáři, produkci i soundtracku.

Celek ještě doprovázejí černobílé snímky Donaty Wendersové zachycující práci na filmu a jeho hlavní představitele Millu Jovovichovou a Jeremyho Daviese. Podle ředitelky Leica Gellry je Donata renomovanou fotografkou nezávislou na manželovi. Přitom spolu často fotkami hledají lokace příštích filmů i jednotlivé záběry. Slavný pár by mohl přijet na Letní filmovou školu do Uherského Hradiště.

Foto: Wim a Donata Wenders

Pro druhou část výstavy zapůjčili manželé Wendersovi fotografie, které vznikly při natáčení Buena Vista Social Club - režisér v něm doprovází producenta Ry Coodera na Kubu, kde pro svět znovu objevují slavné hudebníky čtyřicátých a padesátých let.

Soundtrack k filmu získal v roce 1999 cenu Grammy, snímek byl o rok později nominován na Oscara jako nejlepší zahraniční film. To všechno odstartovalo mezinárodní kariéry hudebníků, kterým bylo tehdy už přes osmdesát.

Fotografie z ostrova svobody jsou doprovázeny povídkami a texty nejoblíbenějších písní z Buena Vista Social Club, ale i texty Ry a Joquima Coodera a samotného Wenderse.

Foto: Wim a Donata Wenders

Galerie ve vlaku se z Prahy přesouvá do velkých českých měst jako je Brno, Ostrava, Olomouc, České Budějovice, Hradec Králové nebo Plzeň, poslední zastávka bude koncem srpna v Ústí nad Labem.

Galerie Leica si z "nouzové" Galerie ve vlaku udělal cnost. Do roku 2004 působila jako prestižní výstavní prostor Leica Gallery na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu, pak se stěhovala na pražské Jiráskovo náměstí a po odlivu zájmu se přemístila do vlakových souprav, které za svými návštěvníky samy přijedou do jejich měst.

  • Místa a termíny výstav najdete ZDE

  •  

    Právě se děje

    Další zprávy