Amazon v Praze natočí seriál Blade Runner 2099, filmaři tu mohou utratit až miliardu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 21. 2. 2024 13:59
Když režisér Denis Villeneuve před sedmi lety oživil sci-fi ságu Blade Runner, na jeho filmu s herci Ryanem Goslingem a Harrisonem Fordem se podílelo také pražské trikové studio UPP. Díky ohlasu tohoto snímku nyní vzniká celý televizní seriál. A ten už se bude v Česku natáčet kompletně.
V zatím posledním filmovém Blade Runnerovi 2049 hráli Ryan Gosling and Harrison Ford.
V zatím posledním filmovém Blade Runnerovi 2049 hráli Ryan Gosling and Harrison Ford. | Foto: Sony Pictures

Jak v úterý informoval server Deadline.com, sci-fi sérii nazvanou Blade Runner 2099 vyrobí videotéka Amazon Prime Video. První dvě epizody má režírovat Jonathan van Tulleken, jenž naposledy pracoval na historické minisérii Šógun.

Štáb měl původně začít pracovat vloni v létě v severoirském Belfastu, kde si prostřednictvím filmových pobídek zajistil 4,1 milionu liber, v přepočtu asi 121 milionů korun. Kvůli stávce hollywoodských scenáristů i herců se však projekt zdržel a po několika odkladech si autoři místo belfastských Harbour Studios vybrali Prahu. Podle Deadline.com natáčení v české metropoli začne v dubnu. "Jsme nebývale šťastni, že takové seriály se v Česku stále vyrábějí," komentovala pro Aktuálně.cz zprávu Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie.

Podle agentury ČTK půjde o jeden z nejnáročnějších srovnatelných projektů v Česku. Zahrne rozsáhlé stavby ve většině ateliérů studia Barrandov. Podle jeho ředitele Petra Tichého by tvůrci mohli v Česku utratit až miliardu korun. První řada se bude v barrandovských ateliérech točit do listopadu.

Tichý říká, že smlouvy už jsou sice podepsané, zatím je ale příliš brzy hovořit o konkrétních podmínkách a přesné výši investice. "V tuto chvíli nemáme ani podklady, jaké stavby se budou stavět, kolik bude natáčecích dnů, jsme opravdu na začátku. Všechno se budeme dozvídat během března," vysvětluje.

Podle něj by se ale částka mohla blížit tomu, co v Česku utratily zahraniční štáby při natáčení sérií Carnival Row nebo Kolo času. "Budou to velmi podobná čísla. Rozhodně se bavíme o stovkách milionů korun, anebo dokonce že v České republice nechají miliardu korun. Jistě to bude jeden z největších projektů v letošním roce u nás," dodává Tichý. Druhá řada Carnival Row například stála 1,4 miliardy korun.

Ryan Gosling ve filmu Blade Runner 2049.
Ryan Gosling ve filmu Blade Runner 2049. | Foto: Sony Pictures

Nového Blade Runnera měl v Irsku původně režírovat Jeremy Podeswa, tomu se však v souvislosti s hollywoodskou stávkou změnil kalendář, a tak jej v Praze nahradí Jonathan van Tulleken. Podle britské BBC budou muset autoři pobídky získané v Severním Irsku vrátit. Jakou výši podpory by mohli čerpat v Česku, zatím není známé.

Seriál se má odehrávat ve stejném sci-fi světě, jejž divákům roku 1982 představil první díl Blade Runnera. V tomto filmu režiséra Ridleyho Scotta společnost vyrábí replikanty, kteří jsou k nerozeznání od lidí, avšak mají zakázán vstup na Zemi. Na plnění nařízení dohlíží speciální policejní tým zvaný Blade Runner. Když jednoho člena zákeřně zabije replikant, bývalý člen téže jednotky hraný Harrisonem Fordem je povolán zpět do akce, aby incident vyšetřil.

Snímek na motivy knihy spisovatele Philipa K. Dicka měl rozpočet 30 milionů dolarů, celosvětově utržil 41,7 milionu dolarů a zaznamenal mírný úspěch. S postupem let jeho popularita sílila.

Po více než třech dekádách pak vzniklo pokračování nazvané Blade Runner 2049, které v roce 2017 natočil Denis Villeneuve. Kromě Forda v něm účinkovali Ryan Gosling, Jared Leto nebo herečky Ana de Armas a Robin Wright. Snímek už stál až 185 milionů dolarů, celosvětové tržby se přiblížily 260 milionům dolarů, což třeba podle britského deníku Guardian znamenalo zklamání.

Druhý díl měl nicméně dobrý kritický ohlas. Proto se producenti rozhodli zkusit do světa Blade Runnera namísto třetího celovečerního filmu zasadit televizní seriál. Pro Apple jej nyní vyrábějí společnosti Alcon Entertainment, jež od roku 2011 vlastní práva na značku Blade Runner, a Scott Free Productions, což je firma Ridleyho Scotta. Ten bude jedním z producentů.

Za hlavní tvůrkyni seriálu Deadline.com označuje scenáristku Silku Luisu, podepsanou pod sérií Dívka, která se třpytila.

List Guardian v souvislosti s chystaným seriálem předloni napsal, že má mít "provokativní" příběh a čítat zřejmě deset epizod.

Název Blade Runner 2099 naznačuje, že novinka bude zasazená do doby asi půlstoletí po druhém díle. Zdá se tak nepravděpodobné, že by se v ní znovu objevily postavy ztvárněné Harrisonem Fordem a Ryanem Goslingem.

"Odehrává se o hodně později. Z mého pohledu se točí okolo myšlenek z Konce civilizace od Aldouse Huxleyho," řekl o seriálu Ridley Scott. Narážel na antiutopický sci-fi román ze 30. let minulého století, anglicky známý pod názvem Brave New World.

Nepůjde o první hollywoodský sci-fi seriál natáčený v Praze. V české metropoli na přelomu tisíciletí vznikla minisérie Duna, naposledy tu Apple vyrobil velkorozpočtovou Nadaci na motivy knih Isaaca Asimova. Natáčení její druhé řady zaměstnalo v Česku více než 4000 lidí, kromě filmařů také firmy poskytující služby jako ubytování, catering či ostrahu, uvedl web České filmové komise. Podle něj autoři Nadace dostali pobídku ve výši 300 milionů korun, avšak na českém území utratili přes 1,5 miliardy korun. Výhledově by měla v Česku vzniknout i třetí řada Nadace.

Před několika lety se v Praze objevil slavný hollywoodský herec Adam Sandler, který hraje v celovečerním filmu Netflixu podle knihy Kosmonaut z Čech. Ten bude mít premiéru za pár týdnů. Netflix v české metropoli natočil i velkorozpočtový akční snímek The Gray Man. Dříve se v Praze točily také akční thrillery Mission: Impossible a Bournova identita, komiksový Hellboy nebo bondovka Casino Royale, doplňuje agentura ČTK.

Video: Trailer z filmu Blade Runner 2049

Film Blade Runner 2049 do českých kin uvedla společnost Falcon. | Video: Falcon
 

Právě se děje

Další zprávy