Benátský festival začal vraždou

Hej, BBC, ČTK, Reuters
31. 8. 2006 11:15
Benátky - Nevyřešená smrt talentované herečky předznamenala téma letošních Benátek: řada soutěžních filmů vychází ze skutečných událostí. 

Třiašedesátý ročník slavného festivalu ve středu zahájila světová premiéra nového filmu Briana de Palmy se Scarlett Johanssonovou v hlavní roli.

Černá Dahlia
Černá Dahlia | Foto: Aktuálně.cz

Adaptace románu známého detektivkáře Jamese Ellroye s názvem Černá Dahlia je příběh známé nevyřešené vraždy nadějné herečky Elizabeth Shortové, která byla spáchána ve 40. letech v Los Angeles.

"Bylo to první médii ovlivněné vyšetřování vraždy v americké historii," říká Ellroy a dodává: "Během své takřka třicetileté spisovatelské dráhy jsem byl jen dvakrát spokojený s filmovými adaptacemi svých knih. Poprvé to bylo při L.A. Přísně tajné, podruhé teď."

První kritické ohlasy to potvrzují. "Černá Dahlia má styl a inteligenci klasických noir thrillerů Briana de Palmy," napsal Hollywood Reporter.

Krom Johanssonové ve filmu hrají Josh Hartnett, Aaron Eckhart a držitelka dvou Oscarů Hilary Swanková.  Johanssonová srovnávala někdejší zájem o případ Černé Dahlie s tím,  že nyní se média věnují vraždě šestileté JonBenet Ramseyové, dětské miss.

Černé Dahlii v soutěži konkurují další filmy vycházející ze skutečných událostí. Třeba britská Královna, v níž herečka Helen Mirrenová ztvárnila Alžbětu II.. Film pojednává o tom, jak královská rodina reagovala v roce 1997 na smrt princezny Diany.

Královna
Královna | Foto: Aktuálně.cz

Snímek Bobby se Sharon Stoneovou zase vypráví o atentátu na amerického senátora Roberta F. Kennedyho v roce 1968. A Hollywoodland líčí, jak to bylo s tajemnou smrtí představitele televizního Supermana George Reevese, kterého ztvárnil Ben Affleck.

Mimo soutěž se pak promítá Infamous, po snímku Capote už druhý film o spisovateli Trumanu Capoteovi a jeho ambivalentním vztahu k vrahu Perry Smithovi, jedné z hlavních figur románu Chladnokrevně. Násilníka si zahrál nový James Bond Daniel Craig, spisovatele ztvárnil britský herec Toby Jones.

Infamous
Infamous | Foto: Aktuálně.cz

O Zlatého lva se utká letos jedenadvacet filmů, loni ho vyhrála Zkrocená hora. Letos soupeří o hlavní trofej hned čtyři americké filmy, ač regule festivalu umožňují nanejvýš tři zástupce národních kinematografií; výjimka byla udělena právě zahajovacímu snímku Černá Dahlia.

Asijskou produkci zastupuje pět děl, africké filmaře jeden. Soutěži jako obvykle dominuje evropská tvorba: domácí Itálie vyslala tři filmy, Francie a Británie po dvou. Česká kinematografie letos zastoupena není.

Bobby
Bobby | Foto: Aktuálně.cz

V čele mezinárodní poroty je stále obdivovaná francouzská herečka a kráska Catherine Deneuveová. I ta si v minulosti odnesla z filmových Benátek ovace, když v roce 1967 získala prestižní cenu za film Kráska dne. Právě tento snímek letošní benátskou přehlídku 9. září ukončí.

 

Právě se děje

Další zprávy