Současné umění v barokním paláci. Začal další ročník veletrhu Art Prague

ČTK Kultura ČTK, Kultura
31. 10. 2023 12:47
Více než třicítka českých i zahraničních galerií se účastní veletrhu současného umění Art Prague, který toto pondělí začal v pražském Clam-Gallasově paláci. Potrvá do neděle 5. listopadu a zahrnuje práce více než dvou stovek autorů v rozpětí od maleb, kreseb a soch přes skla po instalace či videoprojekce.
Na snímku z veletrhu je dílo Květiny a bubliny od Tomáše Kubíka, kterého zastupuje pražská Knupp Gallery.
Na snímku z veletrhu je dílo Květiny a bubliny od Tomáše Kubíka, kterého zastupuje pražská Knupp Gallery. | Foto: Galerie Millenium

Do zrekonstruovaného barokního Clam-Gallasova paláce v Husově ulici se veletrh založený roku 2002 vrátil po čtyřech letech. Galerie a umělci svá díla rozmístili do všech křídel prvního patra, čímž dochází ke konfrontaci současného umění s barokní architekturou.

Letošního ročníku Art Prague se opět účastní například galerie Artinbox, Millennium, Havelka, Gambit nebo The Chemistry Gallery. Návštěvníci se mohou seznámit také s tvorbou ze zahraničí - ať už dánské Galleri Orange, nebo francouzské umělecké skupiny Résonances. Svá díla předvedou kanadský výtvarník David Strauzz, turecká sochařka Özlem Akin nebo nizozemský malíř velkoformátových abstrakcí Julien van Middendorp.

Vedle skupinových prezentací jsou součástí akce projekty jednotlivců. Komentovanou prohlídku své nejnovější tvorby například v pátek vpodvečer uvede Barbora Myslikovjanová, třiatřicetiletá laureátka ceny Art Prague Young Award. Vybrala ji porota, ve které zasedli galeristka Kacha Kastner, umělec Jiří David nebo ředitelka veletrhu Iva Nesvadbová.

Ta si pochvaluje vzrůstající počet zástupců nejmladší generace umělců, které reprezentuje třeba skupina absolventů pražské AVU pod názvem 3art. Diváci se rovněž setkají s díly zavedených tvůrců, jako jsou Michael Rittstein, Jakub Špaňhel, Vladimír Kokolia či Luboš Plný, stejně jako s pracemi již nežijících Jiřího Koláře, Aleše Veselého či Adrieny Šimotové.

Video: Film mladé režisérky z FAMU dobývá svět

"Jde o tělesný zážitek," popisuje česká filmařka a animátorka narozená v Tádžikistánu Daria Kashcheeva svůj nový film v pořadu Spotlight. | Video: Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy