Aneta: Objevila jsem v sobě elektronický smysl

Michal Pavec
30. 7. 2007 15:15
Zpěvačka se chystá na velké podzimní turné
Aneta našla po vystoupení energii i na focení
Aneta našla po vystoupení energii i na focení | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Rozhovor - Když Aneta Langerová dohrála na švihovském festivalu, působila uvolněně a spokojeně. Dokonce ochotně vyskočila na historickou, bezmála dvoumetrovou zídku, aby zapózovala fotografovi. Na Českých hradech vůbec poprvé představila svou vlastní tvorbu.

Na čtyřech festivalových zastávkách hraje jak osvědčené hity z debutové desky Spousta andělů, tak písně z aktuálního alba Dotyk. S nově složenou kapelou ladí formu na velké turné, které pojede na podzim.

A: Když jsme spolu mluvili minule, shodli jsme se, že nebude úplně snadné převést vaši novou, dost intimní desku do koncertní podoby. Za sebou máte tři koncerty na festivalu České hrady, jak se Vám to zatím daří?

Není to asi úplně ideální, protože festivaly nejdou připravit tak jako vlastní koncert. Ale v rámci možností je to v pořádku, ozývají se tu věci, které na nové desce jsou. Samozřejmě ještě vychytáváme tempa a další věci, které jsou na desce jiné než na koncertě. Není snadné, aby to pokaždé vyšlo do atmosféry.

Navštívili jsme Anetu Langerovou a její "band" v přívěsu za hlavním pódiem - tady se odpočívá a hlavně je tu vždy dobrá nálada.
Navštívili jsme Anetu Langerovou a její "band" v přívěsu za hlavním pódiem - tady se odpočívá a hlavně je tu vždy dobrá nálada. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A: Váš projev na pódiu je o hodně sebevědomější . Cítíte tu změnu i vy sama?

Určitě cítím velkou změnu. Protože vím, co tam dělám (smích). Mám teď vlastní písně a vím, co jimi chci říct a co mám na pódiu dělat.

A: Nová deska Dotyk je i díky spolupráci s Janem Muchowem hodně elektronická, což se přeneslo i do pódiové show, kde se daly samply dohromady s elektrickými kytarami...

Díky spolupráci s Honzou Muchowem se mi uvolnil nějaký další smysl, který vnímá elektroniku, kterou jsem se předtím nikdy nezabývala. Když jsem dělala demáč, tak jsem si elektronikou jen pomáhala, protože jsem tam neměla kapelu. A začalo mě to hrozně bavit, dělat nějaký skřeky - já tomu říkám skřeky - jako nadhodnoty ke kapele, i když ta je samozřejmě základ. Ale je to pěkná kombinace.

A: Z tuzemských letních festivalů jste si vybrala jen putovní přehlídku České hrady. Proč právě tuhle akci?

Byla to pro mě trochu výzva jet na České hrady. O nich kolovalo minulý rok, že to je skvělá akce - a tak se to ke mně všechno donášelo. Nikdy jsem na nich nebyla a vzhledem k tomu, že máme před turné a nechtěli jsme jet na skoro všechny festivaly, jak to děláváme téměř každý rok, vybrala jsem si, že objedu hrady a poznám tenhle festival.

A: V minulém rozhovoru jste říkala, že Vám tolik nezáleží na tom, jak se bude deska Dotyk prodávat a zda bude multiplatinová jako debut . Ale teď už platinová je, i když je úplně jiná než vaše první "hitové" album. Překvapilo Vás to?

Překvapilo. Ale musím se přiznat, že jsem na to až do poslední chvíle nemyslela a až na křtu mi došlo, že se jich prodalo už okolo třiceti tisíc. Ta prodejní čísla se dneska pohybují hodně nízko, tak už jsem se tím ani tolik nezabývala. Ale samozřejmě to potěší.

 

Právě se děje

Další zprávy