Obrazem: Rychlé pivo, klobása a hurá na vlak. Manželé mapují a fotí nádražky v Česku

Obrazem: Rychlé pivo, klobása a hurá na vlak. Manželé mapují a fotí nádražky v Česku
Podobná je situace u trati Posázavského pacifiku. Na zahrádce hospody Remagen v Davli se sedí hned u peronu.
"Uvnitř hospody, kde je spoustu artefaktů ze železnice, si člověk může dát české klasiky. Na zahradě je dětské hřiště a posezení pod střechou haly, která se dřív využívala pro nakládku vagonů," říká pár.
V Nymburku je hospoda přímo na prvním nástupišti a i ta má své věrné hosty. Otevřeno je už od dopoledních hodin.
"Je to opravdový skvost. Nachází se totiž úplně mimo civilizaci. V okolí stanice není žádná vesnice, pouze kopce včetně samotné Jedlové hory, podle níž se stanice jmenuje. V restauraci nabízí rychlé pivo při čekání na vlak, ale my doporučujeme si nechat aspoň jeden vlak ujet, dát si něco dobrého k jídlu a kochat se přitom krásnou přírodou a vlaky," říkají Ondřej Zapletal a jeho žena Olga.
Foto: Ondřej Zapletal/ nádražky.eu
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
18. 2. 2022 6:00
Olga a Ondřej Zapletalovi na svém blogu dokumentují hospody, restaurace i bistra na českých nádražích. O víkendech jezdívají na výlety za hranici Prahy, a protože mají rádi pěší turistiku a vlaky, občerstvení u kolejí se stala jejich koníčkem.

Manželé objíždějí nádražní podniky napříč republikou a mapují v nich aktuální situaci - zda mají otevřeno, co čepují za pivo a jak vaří. Informace sdílí na webu Nádražky, Facebooku a Instagramu. "Není nic horšího než si naplánovat výlet s časovou rezervou na cestu zpátky a potom se dočkat zavřené hospody. Nesnášel jsem to," vysvětluje Ondřej Zapletal, proč se rozhodli to napravit. Podniky často nemají web ani sociální sítě, a tak si předem nelze ověřit, jestli se na daném nádraží lze občerstvit. 

"Máme pocit, že Češi jsou národem výletníků. Turismus po republice je v posledních dvou letech na vzestupu, protože koronavirus lidem na čas ztížil cestovat za hranice země. V databázi, kterou jsme se rozhodli vytvořit pro podobně smýšlející lidi, jako jsme my, je momentálně asi tisíc různých podniků na kolejích," říká Zapletal.

Manželé nehledí na styl ani vybavení restaurací, hlavním kritériem je, aby měly otevřeno. Podívejte se.

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

Aktualizováno před 16 minutami

Teploty poprvé pokořily tropickou třicítku, na jihu Moravy bylo přes 31 stupňů

Česko dnes zažilo první tropický den letošního roku, kdy teploty vystoupají alespoň na 30 stupňů Celsia. Nejvíc naměřili v Kuchařovicích na jihu Moravy, kde bylo 31,1 stupně. Tropické počasí panovalo také v Plzni, Českých Budějovicích, Praze a v dalších městech a obcích. Teplotní rekordy padly zhruba na třetině stanic, které měří alespoň 30 let, uvedl Český hydrometeorologický ústav na facebooku. Blížící se studená fronta ale vedra posledních dní ukončí a v nejbližší době se tropické teploty nečekají.

Loni meteorologové zaznamenali první tropický den o deset dní dní dříve, 10. května, předloni zase až 13. června a třeba v roce 2018 už 3. května.

Nejčastěji dnes padaly teplotní rekordy z 20. května roku 1979. Je to příklad Kuchařovic nebo Českých Budějovicích, kde bylo 30,8 stupně Celsia, zatímco maximum před 43 lety mělo hodnotu 29,2 stupně Celsia. V Havlíčkově Brodě sice teplota zůstala pod tropickou třicítkou, přesto tam překonali teplotní rekord z roku 1924. Meteorologové tam naměřili 29,4 stupně Celsia, o stupeň víc než před 98 lety.

V Plzeňském kraji bylo odpoledne nejtepleji v Plzni - Bolevci. Přístroje tam ukázaly 30,9 stupně Celsia, což je o jednu desetinu stupně víc, než byl dosavadní rekord stanice z roku 1979, řekl ČTK Pavel Kopeček z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Na dalších stanicích západních Čech se teploty přes hranici 30 stupňů nedostaly.

Zdroj: ČTK
Další zprávy