Jde o další případ, který podtrhuje nebezpečí alkoholové kultury spojené s vládními a podnikatelskými pracovními schůzkami, píší dnes tiskové agentury.
Ťin Kuo-čching, náměstek ředitele úřadu pro vodní zdroje ve městě Wu-chan v centrální provincii Che-pej, upadl do bezvědomí, když minulý týden bavil hosty na oficiálním banketu, a zemřel cestou do nemocnice.
Nemírná konzumace alkoholu podle lékařů vyvolala u sedmačtyřicetiletého vysokého úředníka infarkt, jemuž podlehl.
Politik v bezvědomí
A není to první případ, kdy alkohol řádil mezi vysokými představiteli Čínské lidové republiky.
Minulý týden upadl do kómatu Lu Jen-pcheng, vysoký představitel jihočínské provincie Kuang-tung, po oficiální večeři s místním šéfem komunistické strany.
Poté, co během večeře vypil značné množství alkoholu, byl v bezvědomí převezen do nemocnice, kde se zatím neprobral.
Do dna!
Tyto dva případy podtrhují velmi ritualizovanou úlohu, kterou pití alkoholu sehrává v podnikatelských a vládních kruzích v Číně.
Paj ťiou, silná rýžová pálenka, se pije při všech banketech, kde je oficiálním přípitkem "kan pej" - do dna.
"Pití s oficiálními hosty či dalšími činiteli při alkoholem prosáklých setkáních je považováno za součást práce," říká profesor Li Čchang-jen z pekingské univerzity.
Bankety jsou povinným způsobem uvítání vysoce postavených hostů a jejich organizování se obvykle platí z vládních fondů.
Vládní činitelé podle jeho informací ročně utratí zhruba 500 miliard jüanů (1,33 bilionu korun) z veřejných fondů na oficiální bankety.