Praha - Kontroly České školní inspekce odhalily, že některé školní jídelny nabízí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb a naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Navzdory tomu je ale možné usuzovat na postupné zlepšování výživové hodnoty stravy, uvedla inspekce.
Inspekce sledovala mimo jiné, jak se jídelny při sestavování menu řídí pravidly spotřebního koše, který je pro ně závazný. Nejhorší byla situace u mléka, kde normy nedodržela více než čtvrtina kontrolovaných jídelen.
Více než desetina jídelen nevyhověla normě, pokud jde o množství tuků. Zde však bylo na rozdíl od mléka ve většině případů zjištěno překročení doporučeného množství. Obdobná byla situace u cukrů, kde normě nevyhověla 4,6 procenta kontrolovaných subjektů.
O kvalitě školního stravování se loni vedly četné debaty. Na nedostatky upozorňuje mimo jiné občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, podle níž je vyhláška s doporučenou skladbou potravin zastaralá. Složení školních obědů je podle ní kaloricky náročné - děti prý konzumují příliš mnoho jednoduchých cukrů a naopak málo bílkovin rostlinného původu a syrového ovoce a zeleniny.
Inspekce poukazuje na to, že ve snaze o zlepšení výživových hodnot nabízené stravy některé školy nabízejí rozšiřující sortiment. "Jedná se především o ovoce, mléko a mléčné výrobky," uvedla ve výroční zprávě.
Od začátku roku je pro jídelny jednodušší vařit i pro děti se zdravotním omezením. Novelizace vyhlášky stanovila pravidla pro dietní stravování.