Proměna bytu na Letné: k modernímu bydlení pomohly vysoké stropy a spací patro

Byt na Letné
Do bytu se vstupuje přes halu, situovanou ve středním traktu, do které přibyly symetricky umístěné vestavěné skříně, botník a šatna.
Světlo z led-diodových pásů, umístěných na stropě, se odráží od zrcadel, za kterými jsou skryty úložné prostory. Dříve tmavá místnost díky tomu působí mnohem větším dojmem.
Pod prostorem pro spaní se nachází šatna, nahoru vedou pohodlné schody.
Důraz byl kladen na dostatek úložných prostorů, řešených vestavným nábytkem. Ten byl navržen z březové překližky a bílého lamina.
Foto: Peter Fabo
Petra Jansová Petra Jansová
23. 9. 2016 16:28
Dispoziční řešení bytu v činžovním domě z 19. století neodpovídalo životnímu stylu mladého páru, z čehož vyplynulo i zadání pro architekty z 0,5 Studia. Díky spacímu patru dvojice získala nejen více úložných prostorů, ale i pohodlnou pracovnu.

"Trojtraktový byt o rozloze 52 metrů čtverečních vynikal dochovanými původními prvky jako kličkami či výplněmi oken, ovšem svým rozvržením a dosluhujícím technickým zařízením mladému páru již nevyhovoval," vysvětlují architekti Pavel Nový a Vít Svoboda z 0,5 Studia.

Bylo třeba nejenom změnit dispozici bytu, ale i zvětšit úložné prostory. Díky vysokým stropům v ložnici orientované do vnitrobloku vytvořili komfortní patro na spaní, pod které se vešla i prostorná šatna. A změnou prošla i koupelna, do které byla přemístěna původně samostatná toaleta. Z části prostoru bývalého WC pak vznikla nová technická místnost.

 

Právě se děje

před 5 hodinami

Nejméně 20 mrtvých si vyžádala série výbuchů na vojenské základně

Nejméně 20 mrtvých si vyžádala série výbuchů na vojenské základně u města Bata v Rovníkové Guineji. Další stovky lidí byly podle médií zraněny.

Zdroj: ČTK
Další zprávy