reklama
 
 

Cihlová stěna bez omítky a původní parkety. Rekonstrukce malého bytu s omezeným rozpočtem

3. 8. 2017
Při rekonstrukci malometrážního bytu určeného ke krátkodobým pronájmům pracovali architekti ze studia Mio architects s omezeným rozpočtem. Staré materiály proto zrenovovali a nové, o to kvalitnější, použili pouze ve vstupní chodbě, koupelně a toaletě. Dekorativním prvkem, ve kterém dominuje bílá a černá barva, je příčka odhalená až na cihlu.

Byt s dispozicí 2+kk s koupelnou, komorou a oddělenou toaletou v činžovním domě na pražské Flóře si majitelé pořídili s tím, že ho budou krátkodobě pronajímat.  

Architektonické studio Mio architects tedy už od začátku pracovalo s jasným zadáním a také striktně omezeným rozpočtem.

"Měli jsme vytvořit byt pro krátkodobé pronájmy, na přespání dvou až čtyř lidí. Vzhledem k finančním možnostem investora znělo zadání tak, že máme tyto úpravy provést co nejlevněji," přibližuje Jana Šimánková.

Původní dispozice bytu se nezměnila. Na drobné stavební práce ale došlo. Například se musela zbourat středová stěna mezi pokoji. Posouval se také průchod mezi kuchyní a obývacím pokojem, který hlavní pokoj dělí pomyslně na obývací část s rozkládací sedačkou a ložnici.

Omezený rozpočet se promítl i do použití materiálů. Novými se řešila pouze vstupní chodba, toaleta a koupelna. V ostatních místnostech architekti využili stávající povrchy.

"Podlahy jsme nechali zbavit nánosů původních krytin, obrousit a nově nalakovat. Proto jsou také rozdílné v kuchyni, kde je podlaha odkryta na původní prkna, a v obýváku, kde zůstaly zachované parkety," dodává Šimánková.

Cihlová stěna, která odděluje pokoje, měla být dekorativním prvkem. Ta původní se ale po osekání omítky ukázala nestabilní, a musela být proto nahrazena novou příčkou. Zdivo zůstalo přiznané a pouze se stěna natřela bílou barvou.

V koupelně použili architekti pohledovou betonovou stěrku, a to jak z praktických, tak i estetických důvodů. Je beze spár, a lépe se proto udržuje, a zároveň se díky ní podařilo docílit celistvého vzhledu místnosti.

Veškeré zařízení od kuchyně až po jídelnu a ložnici se řešilo výhradně nábytkem z IKEA. Na míru byla vyrobena pouze koupelnová skříňka, ve které je umístěné polozapuštěné umyvadlo a pračka. 

Architektonický ateliér Mio architects byl založen v roce 2010 Ing. arch. Janou Šimánkovou a Ing. arch. Markem Šináglem. V tvorbě je neomezuje velikost projektů, v portfoliu mají práce malého i velkého rozsahu.

autor: Petra Jansová | 3. 8. 2017

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama