V Plzni otevřou jinak nepřístupný byt od Adolfa Loose. Prohlídku doplní výstava dětských kreseb

Hana Slívová Hana Slívová
10. 6. 2017 11:38
Dobrá zpráva pro fanoušky puristické architektury Adolfa Loose: na plzeňské Klatovské třídě se v rámci Evropského dne židovské kultury 17. června otevře jinak nepřístupný interiér v popisném čísle 19. Prohlídka bude spojená s výstavou dětských kreseb Helgy Weissové - Hoškové, která byla za druhé světové války vězněná v Terezíně.
Výstava kreseb v domě na Klatovské 19
Výstava kreseb v domě na Klatovské 19 | Foto: 2Media

Interiér od slavného modernistického architekta Adolfa Loose na Klatovské třídě 19 v Plzni se návštěvníkům znovu otevře 17. června u příležitosti Evropského dne židovské kultury.

Dům patřil rodině významného plzeňského továrníka Huga Semlera, jenž podnikal v drátěném zboží a vyráběl například i jehly do gramofonů. Před válkou rodina utekla za hranice, pak zde sídlilo německé velitelství wehrmachtu a v květnu 1945 tu byla podepsána kapitulace. 

Běžně nepřístupný interiér budou moci zájemci projít spolu s průvodcem  - prohlídky se konají v časech 10:00, 10:45, 11:30, 12:15, 14:00, 14:45, 15:30 a 16:15. Vzhledem k tomu, že interiér doposud neprošel rekonstrukcí, jsou prohlídky z bezpečnostních důvodů nepřístupné dětem do 12 let.

V rámci půlhodinové komentované prohlídky se návštěvníci seznámí nejen s příběhem domu, ale dozví se také řadu zajímavých faktů o původním návrhu interiéru architekta Loose.

Obrázky jako svědectví

V průchodu domu Huga Semlera bude zároveň výstava dětských kreseb z terezínského ghetta zapůjčená památníkem Terezín. Jejich autorkou je Helga Weissová - Hošková, která byla jako židovské dítě během nacistické okupace vězněna v terezínském ghettu. Dále prošla několika koncentračními tábory včetně Osvětimi a Mauthausenu.

Během svého tříletého pobytu v Terezíně vytvořila více než sto kreseb, které zachycují život v ghettu dětskýma očima. Výstava bude otevřená od 10:00 do 12:45 a od 14:00 do 17:00 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy