Ložnice v kapli, fresky zdobí betonovou kuchyň. Tak se bydlí bývalém v klášteře

Ložnice v kapli, fresky zdobí betonovou kuchyň. Tak se bydlí bývalém v klášteře
Byt o rozloze 100 metrů čtverečních se nachází v rezidenci Little Monastery, v objektu starého kláštera ze 17. století na pražském Strahově.
V současnosti majitelé bytu disponují dispozicí 4+kk. "Sice jsme do projektu vstoupili poměrně brzy, dispozice už ale byla daná. Kdybychom k ní měli námitek, možnost úprav jsme ještě měli. Vcelku nám ale vyhovovala, a tak jsme do ní nezasahovali," dodává jeden z autorů projektu.
K dispozici tedy mají dvě koupelny, dětský pokoj, ložnici a šatnu.
Obývací pokoj s kuchyňským koutem.
Foto: Zdeněk Buchlák
Petra Jansová Petra Jansová
26. 8. 2017 9:34
Během projektování často dochází ke změnám. Konečná podoba interiéru v domě, kde byl původně klášter, byla ovlivněna řadou nečekaných okolností. Během stavební sondy architekti zjistili, že se pod sádrokartonovými podhledy nachází zachovalé původní fresky. Historicky cenné detaily se spolu s investorem rozhodli odhalit, čemuž přizpůsobili i celkové řešení bytu.

Na začátku projektu stálo celkem banální zadání. Klient si přál ve svém bytě bílou kuchyni s ostrůvkem a velký jídelní stůl pro šest lidí. Teprve až na základě dialogu s architekty z pražského studia Ti architekti se dopracovali k zajímavějším nápadům a požadavkům.

"Byli jsme na sebe s klientem správně naladěni a inspirovali se navzájem. On sám by si na začátku nedokázal takovýto výsledek představit. Dnes se už zase naopak nedokáže ztotožnit se svou původní představou," popisuje spolupráci s klientem jeden z autorů projektu Martin Machů.

Výslednou podobu interiéru bytu zcela zásadně ovlivnily okolnosti, přesněji řečeno cenné historické detaily ukryté pod sádrokartonovými podhledy. Náhodné objevení fresek se stalo zlomovým okamžikem.

"Od té chvíle jsme k tomuto projektu přistupovali zcela jinak. Najednou jsme měli téma, které jsme zatím hledali. Neřešili jsme už jen to, jak vypadá kuchyň nebo sedačka. Začali jsme řešit to, jak kuchyň ovlivní vyznění fresek a naopak," dodává Machů.

Sádrokartonové podhledy nechali sundat, protože chtěli odkrýt trámový strop, a zvětšit tak světlou výšku prostorné místnosti. Nebylo jasné, v jakém stavu se trámy nachází, což měly zjistit počáteční sondy. Při těch objevili fragmenty fresek. "Shodli jsme se téměř okamžitě, že toho musíme využít," upřesňuje Machů.

Práce restaurátorů trvaly asi 6 až 8 týdnů. Poctivě zrestaurovali samotný strop i fresky centimetr po centimetru. Spousta dalších pokladů ještě zůstala skryta pod omítkou. Na jejich odkrytí už bohužel nezbyly finance.

Studio Ti architekti je volným sdružením architektů, inženýrů a umělců, které se zabývá architekturou, stavitelstvím a designem. 

 

Právě se děje

Aktualizováno před 19 minutami

Na dálnici D5 za Prahou ve směru na Plzeň je nehoda, jezdí se jedním pruhem

Dálnici D5 za Prahou ve směru na Plzeň uzavřela v pondělí časně ráno téměř na dvě hodiny nehoda osobního vozidla a dodávky. Řidič osobního vozidla utrpěl těžká zranění, záchranáři ho převezli do nemocnice. Provoz jedním jízdním pruhem byl obnoven po šesté hodině ranní.

Zdroj: ČTK
Další zprávy