Skořápky od buráků jako základ pro levný izolační materiál odolný vůči vlhkosti i ohni. Zpopelněná rýže jako ekologická příměs cementu nebo banánové slupky využité pro výrobu pevných vláken.
Inovativní způsob, jak v budoucnu využít zbytky potravin ve stavebnictví, navrhuje britská stavební společnost Arup ve své zprávě s názvem The Urban Bio-loop, na niž upozornil server Inhabitat.
"Jen ve Spojených státech se vyhodí až 40 procent vyprodukovaných potravin," upozorňují autoři ve zprávě. Poukazují na to, že další využití zbytků potravin by mohlo efektivně vyřešit problém s neustálým zvětšováním skládek a stavebnictví poskytnout levné a ekologické materiály.
Využití potravinových zbytků mají v plánu dál prosazovat. Spolu s vládou chtějí pracovat na přehodnocení stavebních předpisů a rovněž na přípravě legislativy, která by v budoucnu považovala potravinové zbytky za plnohodnotný stavební materiál.
Společnost Arup už v minulosti zaujala experimentálním přístupem, když postavila dvanáct metrů vysokou věž z hub.