Rakovina u mladších 50 let je stále častější. Podle vědců je příčina v mikrobiomu

ČTK ČTK
6. 6. 2024 15:08
Od 90. let prudce přibylo Britů ve věku 25 až 50 let, kteří onemocněli rakovinou. Počet takových případů mezi mladšími lidmi roste dvakrát rychleji než u starších osob, vyplývá z britské studie, o níž informoval list The Times. Tento znepokojivý celosvětový trend patrně souvisí se škodlivými střevními bakteriemi a chronickým zánětem způsobeným změnou stravovacích návyků.
Foto: Isifa/Thinkstock

Jedná se o mnohem strmější nárůst než u kterékoli jiné věkové skupiny, přičemž druhý největší nárůst o 16 procent byl zaznamenán u osob mladších 25 let, zatímco nejnižší nárůst o deset procent byl zaznamenán u osob starších 75 let.

Zjištění poukazují na nový rizikový faktor vzniku rakoviny, který se objevil v posledních desetiletích, kdy generace lidí ve věku 25 až 50 let dospívala, což pravděpodobně souvisí s "významnou změnou západní stravy v posledních 30 až 40 letech", jako je používání sladidel, například kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, v ultra zpracovaných potravinách.

Cancer Research UK, největší nezávislá organizace pro výzkum rakoviny na světě, údaje zveřejnila na zasedání Americké společnosti klinické onkologie (ASCO) v Chicagu, největší světové konferenci o rakovině.

Rakovina tlustého střeva a mikrobiom

Ústředním bodem konference bylo znepokojení nad celosvětovým nárůstem počtu případů rakoviny u mladých lidí, zejména rakoviny tlustého střeva. Bylo představeno několik studií, které naznačují, že klíčem k vysvětlení tohoto nárůstu je mikrobiom - společenství bilionů bakterií ve střevech.

Pacienti s časným výskytem rakoviny střev mají podle zjištění více škodlivých střevních bakterií, což souvisí se špatnou stravou a vysoce zpracovanými potravinami. Tyto bakterie mohou vést k chronickým zánětům nebo mutacím v DNA a následně způsobit vznik nádorů.

"Známe mnoho příčin rakoviny, kterým lze předcházet, včetně kouření, obezity a červeného masa. Ty však samy o sobě nevysvětlují nárůst, který pozorujeme u osob mladších 50 let," řekl lékař Charles Swanton z Cancer Research UK.

Swanton uvedl, že škodlivé mikroby mohou "iniciovat mutace v DNA podobným způsobem, jakým tabákový kouř vyvolává mutace v plicních buňkách". Mohou také způsobovat chronické záněty, které mohou zvyšovat riziko vzniku nádorů. "Mohlo by to být něco ve stravě, co mění mikrobiom. Nebo dokonce mikroplasty a znečišťující látky," dodal. Zdůraznil však, že rakovina je stále především onemocněním starší populace, pouze jeden z deseti případů se vyskytuje u osob mladších 50 let.

 

Právě se děje

Další zprávy