Nejlepší víno neexistuje, tvrdí vinař z Saint-Émilionu

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
11. 6. 2014 8:00
Podle Francouze Lucina Pascala by se lidé při koupi vína měli dívat zejména na jeho původ.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

PrahaVinařstvích okolo francouzského Bordeaux jsou stovky. Najdete zde stará slavná château, která produkují víno za stovky eur, i nespočet malých rodinných vinařství. Mezi nejstarší vinice patří ty v Saint-Émilionu, městečka vzdáleného asi 35 km od Bordeaux.

Lucin Pascal je ředitelem výroby rodinného vinařství Château Grand Pontet, které se rozprostírá na 14 hektarech úrodné saint-émilionské půdy. Na červnové přehlídce Bordeaux Alternatif v pražském hotelu Diplomat prozradil, na co se dívat při koupi vína a jaký je podle něj nejlepší ročník posledních dvaceti let.

Lucin Pascal
Lucin Pascal | Foto: Vino.cz

Aktuálně.cz: Co pro vás znamená víno?

Lucin Pascal: Kulturní nápoj. Když jej ochutnám, vím, že je za ním dědictví vinařství a francouzské kultury a gastronomie. Víno je pro mne přenos kultury.

A.cz: Jaké je vaše oblíbená značka a ročník?

Mám rád lehký jemný Pomerol (typ červeného vína, které se vyrábí nedaleko francouzské severozápadní města Libourne, pozn.red.), který se pije s chutí. Oblíbený ročník ale nemám.

A.cz: Který ročník za posledních dvacet let považujete za nejlepší?

Myslím, že 2010 je jeden z nejlepších ročníků. Počasí bylo tehdy ideální – hodně sluníčka, dostatečná vlhkost a večerní chlad. Díky kombinaci večerního chladu a tepla během dne je tento ročník mimořádně dobrý. Chuť vína je bohatá, nechybí jí kyselost, správná dávka alkoholu, a celkově je plná. S ročníkem 2010 strávíte příjemný čas.

Jestliže neznám výrobce, je dobré se zaměřit na původ vína. Z jakého je regionu, kdo jej vyrábí a kdo vinici vlastní. Dívat se, zda je vyráběno velkovýrobcem nebo soukromníkem.

A.cz: A jaký bude letošní ročník?

To se teprve uvidí, těžko říct. Jsme závislí na přírodě a v oblasti Bordeaux hodně prší, takže uvidíme…

Nejlepší víno neexistuje

A.cz: Kdybych si chtěla koupit nejlepší víno z Bordeaux, jaké byste mi doporučil?

Něco jako nejlepší víno neexistuje. (smích)

A.cz: Dobře, tak nejkvalitnější a zároveň cenově dostupné.

Podle kvality bych vybral Castillon nebo Fronsac, protože jsou vynikající, cenově výhodné a uspokojí chuť. Kvalitou se dají srovnat s velkými slavnými značkami z oblastí Saint-Émilion či Pomerol, které jsou mnohdy dražší a na některých trzích nedostupné.

Rok 2010 byl jeden z nejlepších ročníků.
Rok 2010 byl jeden z nejlepších ročníků. | Foto: Thinkstock

A.cz: Na co by si měl laik dát pozor při koupi vína?

Jestliže neznám výrobce, je dobré se zaměřit na původ vína. Z jakého je regionu, kdo jej vyrábí a kdo vinici vlastní. Dívat se, zda je vyráběno velkovýrobcem nebo soukromníkem. Kromě původu se sleduje také způsob zpracování vína. Ačkoliv způsob výroby není to nejdůležitější, je to jakási vizitka značky.

A.cz: Jaká je podle vás ideální cena za láhev?

To je záludná otázka, na kterou neumím úplně odpovědět. Ideální cena je asi taková, jakou chce vinař. (smích) Cena se stanovuje podle destinace vinařství a podle toho, zda je určeno pro zvláštní příležitosti nebo každodenní konzumaci. Pro zvláštní příležitosti bude víno určitě dražší a pro každodenní konzumaci levnější. Dobrá, kvalitní vína lze sehnat i za 15 eur. Důležité je, aby přineslo potěšení.

A.cz: Mohl byste popsat vaše Château Grand Pontet?

Celé vinařství v Saint-Émilionu má 14 hektarů a toto víno je pěstováno na parcele s nejvíce vápenitou půdou. V oblasti jsou nejstarší vinice a díky vápenité půdě jsou vína relativně silná a čistá. Specifikem odrůd vín ze Saint-Émilionu je také lehkost. Našim cílem je dělat co nejchutnější vína a koncentrovat maximum toho nejlepšího do výsledné láhve vína.

A.cz: S čím jej lidé nejlépe vychutnají?

Nedovedu si jej představit konzumovat jen tak, takže určitě s jídlem. Nejraději jej piji s něčím jednoduchým, tak aby nebyla potlačena chuť jídla, ale přitom bylo víno doceněno. Dobře jej doplňuje červené nebo pečené maso. Château Grand Pontet je dobré konzumovat trošku chladnější.

 

Právě se děje

Další zprávy