Gastro trendy 2025: lokální suroviny, umělá inteligence a méně masa

Šárka Nádeníčková Šárka Nádeníčková
19. 2. 2025 14:45
Jestli nějaká oblast umí skvěle reagovat na změny ve společnosti, pak je to rozhodně gastronomie. Jaké trendy budou definovat rok 2025? A proč na nich bude mít velký podíl generace Z?

Gastronomie letos slibuje řadu inovací a přístupů, které přinesou nové kulinářské zážitky. České i světové kuchyni bude udávat tón umělá inteligence i nové suroviny.

Krabice zeleniny a ovoce z kampaně Too Good To Waste.
Krabice zeleniny a ovoce z kampaně Too Good To Waste. | Foto: Lidl

Nulový odpad

Rostoucím trendem je v gastronomii také minimalizace odpadu a důraz na co nejmenší plýtvání. Zero waste má nejen pozitivní ekologické, ale i ekonomické dopady. Ceny totiž pořád stoupají, a tak je v rámci úsporných opatření třeba každou surovinu maximálně využít. Slupky nebo zbytky zeleniny, které dříve končily v koši, se tak dál zužitkovávají pro přípravu nových pokrmů a originálních gurmánských přísad.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy