Zemřel saxofonista Casey Benjamin, několikrát hrál také v Česku

1. 4. 2024 18:38
Zemřel saxofonista Casey Benjamin, několikrát hrál také v Česku

Ve věku 45 let zemřel americký saxofonista Casey Benjamin, který úzce spolupracoval s jazzovým klavíristou Robertem Glasperem a účinkoval na deskách popových zpěvaček Beyoncé nebo Lady Gaga. Úmrtí potvrdil časopisu Rolling Stone hudebníkův management. Příčina není známa.

Newyorský rodák vystudoval uměleckou školu ve čtvrti Harlem a následně pokračoval na konzervatoř School of Jazz and Contemporary Music, kde se seznámil s pianistou Glasperem. Jako člen jeho skupiny Robert Glasper Experiment získal dvě ceny Grammy, a to za alba Black Radio z roku 2011 a pokračování Black Radio 2 vydané roku 2013.

Nejčastěji hrál Casey Benjamin na saxofon a zpíval přes vocoder neboli přístroj na syntézu zvuku a řeči. Třikrát to zažili také čeští diváci při vystoupení Robert Glasper Experimentu na pražských festivalech Struny podzimu a Mladí ladí jazz nebo naposledy roku 2016 na brněnském Jazzfestu.

Už od roku 2007 zdejší posluchači znali Caseyho Benjamina z vystoupení hvězd žánru fusion, baskytaristy Victora Baileyho a bubeníka Lennyho Whitea. V této sestavě, kterou doplňoval klávesista Peter Horvath, Benjamin kromě hry na altsaxofon a tenorsaxofon také rapoval. Společně v průběhu let účinkovali na pražském Agharta Jazz Festivalu, brněnském Jazzfestu, na trutnovském Jazzinci nebo v ostravském klubu Parník. Benjamin rovněž spolupracoval se slovenským bubeníkem Dávidem Hodkem.

 

Právě se děje

Další zprávy