Zemřel operní pěvec Luděk Golat, deset let vedl Národní divadlo moravskoslezské

ČTK ČTK
27. 5. 2024 12:21
Zemřel operní pěvec Luděk Golat, deset let vedl Národní divadlo moravskoslezské

Ve věku 79 let zemřel tuto neděli Luděk Golat, operní pěvec, režisér a někdejší ředitel Národního divadla moravskoslezského. Příčinou úmrtí bylo náhlé selhání srdce, uvedla mluvčí ostravské scény Šárka Swiderová.

Golat ji vedl v letech 1999 až 2009. "V této pozici pro něj byla největší výzvou rozsáhlá rekonstrukce Divadla Antonína Dvořáka, která probíhala v letech 1999 až 2000, a následující stavba provozní budovy za Divadlem Antonína Dvořáka," upřesňuje mluvčí.

Luděk Golat se narodil v Ostravě roku 1954. V době středoškolských studií se přestěhoval do Prahy, kde studoval zpěv na konzervatoři a později přešel na Hudební fakultu Akademie múzických umění. Profesionální dráhu operního sólisty zahájil v Hradci Králové, působil také v Operním studiu HAMU a ve Státním divadle v Ostravě.

V Ostravě vytvořil řadu basových rolí, například Masetta v Donu Giovannim, Dulcamaru v Nápoji lásky, Skulu v Knížeti Igorovi, Bartola v Lazebníku sevillském, Purkrabího v Jakobínovi nebo Zunigu v Carmen. Roku 1992 se stal šéfem opery Národního divadla moravskoslezského. O sedm let později už vedl celé divadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy