Zemřel Jiří Žák, hrál ve vinohradském divadle a točil pořady o Francii

ČTK ČTK
22. 7. 2024 15:33
Ve věku 77 let tuto neděli zesnul dlouholetý člen hereckého souboru pražského Divadla na Vinohradech, jinak také spisovatel, překladatel a moderátor Jiří Žák. Před filmovou kamerou se objevil například ve snímku Obsluhoval jsem anglického krále nebo Doktor od jezera hrochů.
Herec a publicista Jiří Žák (vlevo) v roce 2012, kdy s malířem a ilustrátorem Adolfem Bornem vydali knihu Veselá cesta životem.
Herec a publicista Jiří Žák (vlevo) v roce 2012, kdy s malířem a ilustrátorem Adolfem Bornem vydali knihu Veselá cesta životem. | Foto: ČTK

Žák roky moderoval pořad Nedělní ráno v Českém rozhlase. O úmrtí s odkazem na rodinu informovala Jana Fikotová z nakladatelství Albatros, s nímž zesnulý spolupracoval více než 20 let.

Narodil se 9. září 1946 v Praze. Maturoval na zdejší střední ekonomické škole, poté absolvoval obor herectví na DAMU. V první polovině 80. let minulého století působil v mosteckém divadle, v letech 1985 až 1993 pak v chebském Západočeském divadle. Od roku 2003 byl členem uměleckého souboru Divadla na Vinohradech.

Pavel Nečas, Lilian Malkina a Jiří Žák v inscenaci Když ptáčka lapají ve vinohradském divadle.
Pavel Nečas, Lilian Malkina a Jiří Žák v inscenaci Když ptáčka lapají ve vinohradském divadle. | Foto: ČTK

Kromě toho Jiří Žák napsal mnoho knih, mezi něž patří například román Já, Vincent nebo mozaika příběhů Provence známá i neznámá. Z francouzštiny přeložil přes 100 děl a desítky divadelních her.

"Jeho hluboké znalosti francouzské literatury a kultury ho činily nezastupitelným při překladu mnoha významných děl, která by bez jeho úsilí zůstala českým čtenářům nepřístupná. Jeho překladatelská práce byla vždy precizní a citlivá, přičemž dokázal zachovat ducha originálu a zároveň ho přizpůsobit českému čtenáři," říká Jana Fikotová.

Pro televizi Žák točil dokumenty o Francii, především o Paříži a osobnostech této země, například je podepsán pod cyklem rozhovorů s Jeanem-Paulem Belmondem, Jeanem Maraisem, Pierrem Richardem nebo herečkou Annie Girardot. V České televizi byl autorem scénářů k dokumentárním pořadům a filmům Francouzská interview, Evropané nebo Pohlednice z Montmartru. Stal se také průvodcem série historických dokumentů o československém letectví Dejte nám křídla.

Video: Stalo se mi, že jsem pracoval pro Babiše. Slušný člověk to není, říká herec Vyorálek

"Spousta lidí světské spravedlnosti uniká," řekl v pořadu Spotlight herec Jiří Vyorálek. Ztvárnil třeba Klementa Gottwalda. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy